Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union- EP.

Máme dôkaz o sýrskych chemických zbraniach – vraví francúzsky prezident Macron

PARÍŽ / Francúzsky prezident Macron tvrdí, že má dôkaz o použití chemických zbraní v Sýrii. Ide o útok sýrskych vládnych jednotiek v meste Douma v priebehu minulého víkendu.

Prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že sa „časom“ rozhodne ohľadne toho, či dá rozkaz na útok na Sýriu. Západné krajiny zvažujú spoločný raketový útok ako odpoveď na údajné použitie chemických zbraní. Rusko je hlavným vojenským spojencom sýrskeho režimu. Hovorca Kremlinu Dimitrij Peskov vyzval proti „akýmkoľvek krokom, ktoré by mohli viesť k ďalšiemu stupňovaniu napätia.“ Americký prezident Donald Trump, ktorý v stredu tweetoval o tom, že rakety „sú na ceste„, teraz napísal, že „nikdy nepovedal kedy„.

Trump dodal, že „to môže byť veľmi skoro alebo vôbec nie skoro.“ Americký prezident zrušil plánovanú cestu a zostal v Spojených štátoch. Snaží sa získať podporu ďalších krajín, najmä Spojeného kráľovstva a Francúzska. Líder Fancúzska sa už predtým vyjadril, že prípadné raketové útoky by sa zamerali na „schopnosť výroby chemických zbraní.“ Neupresnil zdroj svojich informácií, povedal však: „Máme dôkaz o tom, že minulý týždeň režim Bašara al Assada použil chemické zbrane, prinajmenšom chlór.“ Keď sa ho v televíznom rozhovore opýtali, či sa Francúzsko pridá k spoločným raketovým útokom na Sýriu, odpovedal: „Je nutné, aby sme sa časom rozhodli, keď to uznáme za najvhodnejšie a efektívne.

Francúzsko nedovolí žiadne stupňovanie, ktoré by uškodilo stabilite v regióne ako celku. Nemôžeme však dopustiť, aby si režimy mysleli, že môžu robiť čokoľvek chcú, vrátane tých najhorších vecí, ktoré porušujú medzinárodné právo, dodal Macron. Aktivisti, záchranári a lekári tvrdia, že v sobotu pri útoku vládnych lietadiel na mesto Douma, ktoré bolo dovtedy pod kontrolou rebelov, zahynuli desiatky obetí. Lietadlá údajne zhodili na mesto bomby plné toxických chemikálií. Vláda Bašara al Assada, ktorá dostáva vojenskú podporu od Ruska, popiera, že by mala niečo do činenia s chemickým útokom. Podľa portálu BBC sýrsko-americká lekárska spoločnost (SAMS), ktorá operuje v oblastiach pod kontrolou rebelov, tvrdí, že viac ako 500 ľudí bolo ošetrených na príznaky „ktoré naznačujú, že boli vystavení chemickým látkam.“ Rusko označilo správy o chemických útokoch za „provokáciu“ ktorej cieľom je ospravedlniť západný zákrok voči ruskému spojencovi a obvinilo rebelov z toho, že si chemický útok vymysleli.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices