Pellegrini
Premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union-EP.

Premiér Pellegrini v Bruseli chválil aj slovenských IT expertov

BRUSEL / Potom, čo sa Peter Pellegrini zastavil letecky na otočku v Prahe, kde sa stretol s českým premiérom Babišom, odletel do Bruselu. Ako čerstvý premiér tam bol v marci na svojom prvom summite. Tentoraz ho čakalo stretnutie s najvyššími európskymi lídrami. A bola to jeho iniciatíva.

Nový slovenský premiér Peter Pellegrini sa v bruselskom sídle NATO stretol s generálnym tajomníkom organizácie Jensom Stoltenbergom. Témou rozhovoru boli okrem iného aj chystaný júlový summit Severoatlantickej aliancie, modernizácia armády, naša prítomnosť v Iraku, Afganistane či Lotyšsku, ako aj kybernetické hrozby.

Premiér Pellegrini sa na bilaterálnych rokovaniach v Bruseli stretol aj so šéfom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Počas spoločného vystúpenia obaja odsúdili chemický útok v Sýrii. O vyhostení ruských diplomatov v súvislosti s otrávením Sergeja Skripaľa v britskom Salisbury nehovorili.

Šéf slovenskej vlády zároveň potvrdil postoj Slovenska k rozširovaniu Aliancie. Na stretnutiach sa zúčastňuje aj minister financií Peter Kažimír. Jeho prítomnosť ocenil aj Stoltenberg. Toho v máji čaká návšteva konferencie GLOBSEC na Slovensku. Podľa Pellegriniho je návšteva Aliancie dôkazom „jednoznačného prihlásenia sa novej vlády k euroatlantickým hodnotám a princípom“.

Po stretnutí so Stoltenbergom informoval, že Slovensko do roku 2020 vynaloží 1,6 percenta HDP na obranu a požiadavku dvoch percent splníme do roku 2024.“ Ako dodal: „v roku 2021 má obranný rozpočet dosiahnuť 1,7 percenta HDP.“ Modernizácia bude presne s požiadavkami a vojenskými spôsobilosťami spojencov, prisľúbil ďalej Pellegrini. Stoltenberg tento záväzok ocenil. Okrem toho Pellegrini potvrdil aj to, že Slovensko vyšle v júli do Lotyšska 150 vojakov na ochranu východnej hranice.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Slovenskí vojaci ostanú aj v Iraku a Afganistane, kde budú pokračovať vo výcviku miestnych síl. Premiér veľa očakáva od nadchádzajúceho júlového summitu NATO, ktorý bude v Bruseli. Chceme vyslať jasný signál, že je medzi nami jednota, máme spoločné odhodlanie čeliť medzinárodným hrozbám, nech už prídu z ktoréhokoľvek smeru,“ povedal Pellegrini. So Stoltenbergom hovorili aj o posilňovaní obrany a bezpečnosti na európskej úrovni.

Pokiaľ ide o kybernetickú bezpečnosť, Slovensko plánuje v najbližších mesiacoch a rokoch investovať. Som veľmi rád, že Slovensko v mnohých oblastiach týkajúcich sa kybernetickej obrany a ochrany patrí k lídrom, máme špičkových expertov, ktorí na cvičeniach NATO pravidelne vyhrávajú v oblasti hackerských útokov. Slovenská republika by aj do budúcnosti chcela disponovať značnými schopnosťami a technickým vybavením nielen na obranu SR, ale aj spojencov,“ vyhlásil predseda vlády počas svojho prvého rokovania v NATO.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices