zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 14. týždňa 2018

UPLYNULÝ TÝŽDEŇ ODVETA ZA ODVETOU MEDZI USA A ČÍNOU

EUROZÓNA: Miera nezamestnanosti v menovom bloku klesla vo februári o 0,1 p. bodu na 8,5 %, čo naplnilo aj trhové očakávania. Prvý odhad marcového rastu inflácie sa trafil do trhového konsenzu na úrovni 1,4 %. Oproti februáru tak spotrebiteľské ceny zrýchlili tempo rastu o 0,3 p. bodu. Medziročný rast jadrovej inflácie však zaostal za očakávaniami trhu o 0,1 p. bodu a dosiahol rovné percento.

„V eurozóne sa nedarilo indexom nákupných manažérov PMI v službách, a taktiež ani kompozitnému PMI indexu. Oba indexy si odpísali -0,1 bodu v porovnaní s prvým odhadom. Index PMI v službách dosiahol 54,9 bodu a kompozitný index PMI 55,2 bodu. Nie príliš priaznivo dopadli aj tržby maloobchodníkov v menovom bloku. Tie vo februári vzrástli o 1,8 %, no trhy mali optimistickejšie očakávania na úrovni 2,2 %. Oproti januáru maloobchodné tržby vzrástli len o desatinu percenta, pričom trhový konsenzus počítal s rastom o pol percenta. Priaznivejšie dopadol rast cien priemyselných výrobcov. Medziročne inflácia PPI rástla o 1,6 %, čo je o 0,1 p. bodu viac ako čakali investori,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

USA: V úvode týždňa na finančné trhy doľahla správa o ďalšom rozprúdení obchodnej vojny. Tento krát „olej do ohňa“ priliala Čína, ktorá v nedeľu oznámila zavedenie ciel na americké, zväčša potravinové výrobky. Čína s platnosťou od 2. apríla zaviedla clá vo výške 15 až 25 % na 128 amerických výrobkov. Ide o odvetu za uvalenie ciel na dovoz ocele a hliníku do USA Trumpovou vládou. Čínske clá sa týkajú hlavne potravinových výrobkov vrátane bravčového mäsa, rôznych druhov ovocia a orechov. Americká administratíva Donalda Trumpa nenechala na seba dlho čakať a na zavedenie týchto dovozných ciel opäť reagovala ďalšími colnými opatreniami. V utorok uvalila dodatočné clá [mimo už zavedených ciel na oceľ a hliník] vo výške 25 % predovšetkým na technologický sektor na high-tech výrobky. Dovtedy Čína reagovala miernejšími opatreniami v nádeji, že dôjde k rozumnej dohode, no tento krát už reagovala tvrdšie. Oznámila recipročné sadzby na 106 amerických produktov [sója, lietadlá, autá, produkty chemického priemyslu a pod.] v celkovom objeme 50 mld. dolárov. Vzájomné obchodné vzťahy USA a Číny každým dňom eskalujú a otázne je kto a kedy ukončí túto vojnu a sadne sa za rokovací stôl. Nový šéf ekonomických poradcov v Bielom dome, Larry Kudlow, sa snažil situáciu upokojiť slovami, že ide len o prvé návrhy, ktoré sa budú implementovať ešte nejaký čas. Poukázal tiež na to, že treba začať rokovať o vzájomných obchodných vzťahoch. V piatok ráno však Donald Trump požiadal Úrad amerického obchodného zástupcu, aby zvážil navýšenie ciel na čínske dovozy v hodnote ďalších 100 mld. USD. Podľa zverejňovaných informácií americké obchodné zväzy vyzvali Trumpa, aby „colnú prestrelku“ s Čínou ukončil, lebo to bude mať negatívny dopad na ekonomiku USA a na tamojšiu spotrebu.

Pozitívne prekvapenie priniesol ADP report o zmene US zamestnanosti. Nových pracovných miest vo firemnom sektore podľa tohto reportu pribudlo za marec 241 tisíc pracovných miest, čo je o 31 tisíc pozícií viac ako trhy očakávali. Sklamanie však priniesli oficiálne vládne čísla. Podľa reportu NfP [Nonfarm Payrolls – zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora] pribudlo nových pracovných pozícií len niečo viac ako 100 tisíc, pričom trhové odhady hovorili o raste až o 185 tisíc pracovných miest. Sklamanie z týchto výsledkov vylepšila marcová miera nezamestnanosti, ktorá klesla o 0,1 p. bodu na úroveň 4,0 %. Medziročný rast priemernej hodinovej mzdy sa trafil do trhového konsenzu na úrovni 2,7 %, čo je o 0,1 p. bodu rýchlejší rast ako tomu bolo vo februári.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

US priemyselné objednávky vo februári síce vzrástli o 1,2 %, no trhy čakali vyšší rast, a to o 1,7 %. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby vzrástli podľa finalizácie vo februári o 3 %.

NEMECKO: Maloobchodné tržby priniesli veľké sklamanie. Trhový konsenzus očakával približne rovnaké tempo medziročného rastu tržieb ako v januári [2,5 %], no reálne vo februári tržby maloobchodníkov vzrástli o 1,3 %. Medzimesačne tieto tržby klesli o -0,7 %, pričom trhy očakávali rast na tejto úrovni.

Priemyselné objednávky v Nemecku výrazne zaostali nielen za predošlým rastom, ale taktiež aj za očakávaniami trhu. Vo februári vzrástli medziročne iba o 3,5 %, pričom trhy očakávali rast o 6,5 % po januárovom raste na úrovni 8,6 %. Medzimesačne vzrástli o 0,3 %, pričom trhy očakávali 5-násobne vyšší rast.

Nemecká priemyselná produkcia za február priniesla sklamanie. Trhový konsenzus počítal s nižším tempom medziročného rastu [o 4,4 %], ako tomu bolo v januári [o 6,3 %], no reálne produkcia v priemysle vzrástla iba o 2,6 %. Oproti januáru sa priemyselná výroba znížila o -1,6 %, pričom trhy očakávali rast o 0,2 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices