obrana
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Obrana a bezpečnosť Slovenska hlavnou témou stretnutia bezpečnostných analytikov

Aj keď má Slovensko zmluvné záruky kolektívnej obrany, ktoré vyplývajú z nášho členstva v Európskej únii a NATO, bezpečnosť a obrana štátu zostávajú primárne zodpovednosťou Slovenskej republiky. Uviedol to premiér Peter Pellegrini na podujatí Spoločne o bezpečnosti a obrane.

Na stretnutí v Beladiciach sa zúčastnilo niekoľko desiatok bezpečnostných analytikov, ministerských úradníkov, zástupcov politických strán a slovenského obranného priemyslu, ale aj predseda vlády SR Peter Pellegrini a štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„Som úprimne rád, že už po tretíkrát sme mali príležitosť otvorene diskutovať o tak dôležitých témach, akými sú obrana a bezpečnosť našej krajiny, ktoré v súčasnosti vôbec nie sú tak samozrejmými, ako by sa mohli na prvý pohľad zdať,“ uviedol Jaroslav Naď, riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku, ktorý podujatie organizuje. „Veľmi si vážim, že pozvanie prijal aj pán premiér, ktorý je vo funkcii doslova pár týždňov, jeho prítomnosť vnímam ako jasný signál, že obrana a bezpečnosť Slovenskej republiky bude pre neho dôležitá“, doplnil Naď.

Bezpečnosť občanov a štátu je nevyhnutná nielen pre stabilitu štátu, ale aj pre dynamický ekonomický a sociálny rozvoj, a preto patria medzi priority vlády v nasledujúcom období, povedal účastníkom Peter Pellegrini. Informoval ich aj o pracovnej ceste v Bruseli. „Mojím hlavným cieľom bolo uistiť našich spojencov v EÚ a NATO, že sa na Slovensko môžu spoľahnúť a že aj vláda v novom zložení bude pokračovať v jasnej proeurópskej a proatlantickej orientácii,“ uviedol. Dôkazom o zodpovednom prístupe Slovenska k členstvu v NATO má byť aj príprava vyslania 152 príslušníkov Ozbrojených síl SR do Lotyšska. Účastníkov konferencie tiež ubezpečil, že vláda SR chce plniť záväzky aj v oblasti financovania obrany. „Potvrdzujem záväzok vlády zvýšiť rozpočet rezortu obrany na 1,6% HDP do roku 2020 a následne ďalšie smerovanie k 2%. Už v roku 2021 by sme radi postúpili z 1,6% na 1,7% HDP,“ povedal na stretnutí premiér.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Na stretnutí vystúpil aj štátny tajomník Ivan Korčok. Zhodnotil globálny zahraničnopolitický vývoj, ktorého charakteristickou črtou je dnes neistota a neprehľadnosť. Zdôraznil, že Európska únia, a teda aj Slovensko môžu byť bezpečné len vtedy, keď budú zavŕšené reformné a integračné procesy na Západnom Balkáne a vyriešené konflikty na východnej a južnej hranici EÚ. Afrika, ktorá je často na periférii nášho záujmu, predstavuje z pohľadu bezpečnosti v EÚ kľúčový región. „Prudký demografický rast, sociálne a ekonomické problémy či klimatické zmeny bezprostredne súvisia s migračnými tlakmi,“ uviedol Korčok. Konštatoval, že s viacerými vnútornými výzvami sa musí vyrovnať aj samotný západný svet. Je to napríklad neustála hrozba teroristických útokov, starnutie populácie a postupné presúvanie hospodárskeho ťažiska na východ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices