Korcok
Rokovanie ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu. PHOTO: Archív MZV.

I. Korčok: Použitie chemických zbraní v Dúme nemôže zostať bez odozvy

Európska únia ostro odsudzuje používanie chemických zbraní sýrskym režimom, vrátane nedávneho útoku na Dúmu, ktoré sú hrubým porušením medzinárodného práva. Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ vnímajú cielené útoky spojencov na vojenské ciele v Sýrii ako špecifické opatrenia s cieľom zabrániť ďalšiemu použitiu chemických zbraní sýrskym režimom proti vlastnému obyvateľstvu.

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré dnes (16. apríla) prijala Rada ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ v Luxemburgu. Slovenskú delegáciu na zasadnutí viedol štátny tajomník MZVaEZ SR Ivan Korčok. „Použitie chemických zbraní v Dúme je ďalším flagrantným porušením medzinárodného práva, ktoré nemôže zostať bez odozvy. Je potrebné, aby sme mali vo veciach jasno: na pôde Bezpečnostnej rady bolo predložených 12 rezolúcií k Sýrii, z toho 6 týkajúcich sa použitia chemických zbraní proti civilnému obyvateľstvu. Všetky boli zablokované. A tak vznikla situácia, keď medzinárodné spoločenstvo jednoducho muselo zareagovať na zločiny sýrskeho režimu, ktorý od roku 2013 porušuje rezolúcie BR OSN a používa chemické zbrane proti vlastným občanom. Popri tom je jasné, že problém Sýrie sa musí riešiť politicky a ženevský proces v rámci OSN nemá alternatívu. Preto je potrebné maximálne zintenzívniť diplomatické úsilie smerujúce k obnoveniu rokovaní o mierovej budúcnosti Sýrie,“ uviedol vo svojom vystúpení I. Korčok.

Popri aktuálnom vývoji ministri tiež rokovali o príprave druhej bruselskej konferencie k Sýrii, ktorá sa má konať koncom apríla, a ktorej hlavnými témami budú humanitárna pomoc, obnova povojnovej Sýrie a politická podpora Ženevského procesu.

Druhým bodom rokovania Rady bol Irán, kde ministri diskutovali o znepokojivých aktivitách Teheránu v regióne Blízkeho východu, predovšetkým v Sýrii. Ako to konštatoval I. Korčok, je nutné, aby sme dbali na vyvážený prístup, kde na jednej strane nemôžme zatvárať oči nad pôsobením Iránu v regióne, vrátane Sýrie ako i jeho balistickým programom. Na druhej strane musíme udržať Teherán v rámci fungujúcej jadrovej dohody (JCPOA). „Stabilita v regióne je našim spoločným cieľom, preto podporujeme hľadanie spôsobov a ciest, ako reflektovať na tieto obavy a zároveň podporiť Irán v zohrávaní konštruktívnej úlohy v regióne. Plne rozumieme snahám našich európskych partnerov reagovať na znepokojujúce aktivity Iránu v regióne,“ uviedol I. Korčok.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ po prvý raz za ostatné dva roky diskutovali o Rusku. Od roku 2014 sa vzájomné vzťahy zhoršujú a dosiaľ nedošlo k zásadnému pokroku v otvorených otázkach ako je anexia Krymu, resp. riešenie situácie na Donbase. Záujmom EÚ je pokračovanie dialógu s Ruskom na základe 5 princípov – implementácia Minských dohôd, tesnejšia spolupráca s krajinami Východného partnerstva, posilnenie odolnosti EÚ voči hybridným hrozbám, selektívna spolupráca s Ruskom vo vybraných otázkach ako je napríklad boj proti terorizmu a podpora priamych kontaktov občanov EÚ a Ruska.

Témou pracovného obeda bol západný Balkán – ministri potvrdili, že tento región je pre EÚ dôležitý z hľadiska bezpečnosti i prosperity a preto je s jeho krajinami potrebné udržiavať neustály politický dialóg. V tomto smere diskusia potvrdila dôležitosť májového summitu EÚ-západný Balkán, ktorý sa bude konať v Sofii. „Je to práve západný Balkán, kde EÚ môže preukázať svoje líderstvo v procese stabilizácie, demokratizácie a rozvoja. V regióne rastie vplyv tradičných aktérov ako je Rusko či Turecko a pribúdajú noví ako Čína či arabské krajiny. Prihovárame sa za silnejšiu politickú dimenziu vzájomných vzťahov Európskej únie a krajín západného Balkánu, čím ale neoslabujeme povinnosť krajín regiónu uskutočňovať reformy v súlade s procesom integrácie,“ uviedol v tejto téme I. Korčok.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices