Stefanec
Slovenský europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: Kancelária IŠ.

Ivan Štefanec: Na európskej úrovni je europoslancov zo Slovenska tak málo, že sme v dobrom slova zmysle odsúdení na spoluprácu

LYON / Doma sú politickí rivali, v zahraničí sedia za jedným stolom ako partneri. Napríklad Most-Híd, KDH a SMK. Všetky strany patria do jednej európskej politickej frakcie ľudovcov a hľadajú spoločnú reč. Nedávno spolu navrhli zvýšiť pohraničnú stráž Schengenu o 10 000 nových ľudí.

Jednotlivé frakcie Európskeho parlamentu sa pravidelne stretávajú, zväčša každé tri mesiace, vždy na inom mieste v Európskej únii. „Bez týchto stretnutí by sme sa nevedeli správne koordinovať, nepresadili by sme v Európskej únii náš program, a to si nemôžeme dovoliť,“uviedol šéf frakcie ľudovcov Manfred Weber.

Poslanci z 27 členských krajín za Európsku ľudovú stranu tvoria najväčšiu politickú skupinu zloženú z 219 poslancov. Socialisti, ktorých členom je napríklad Smer-SD sú v tesnom závese s približne 190 mandátmi. Na hlasovania bez predchádzajúcej dohody sa preto ani nechodí. “Je to vlastne o hľadaní dobrých kompromisov. Najjednoduchšie v politike je buchnúť do stola a povedať, že to tak nebude a keď nebude po mojom, tak sa nič nestane. To vie každý,“povedal český europoslanec Luděk Niedermayer.

Každú členskú krajinu preto zastupuje jeden šéf delegácie. Za Slovensko je to europoslanec Ivan Štefanec. “Výsledkom takýchto stretnutí je vždy spoločná pozícia, ktorú dohodne vlastne predsedníctvo Európskej ľudovej strany, ktorá je predložená potom všetkým poslancom,” uviedol ŠtefanecDohodli sa napríklad, že budú v Európskom parlamente hlasovať o zvýšení zamestnancov pobrežnej a pohraničnej stráže o 10 000 nových ľudí. Hovorili aj o o povinnom zdieľaní informácií medzi bezpečnostnými zložkami v únii. Potvrdili aj vylúčenie slovenskej SDKÚ z ich frakcie, keďže ide už o nefunkčnú stranu.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Politika tých istých poslancov je tak na Európskej úrovni úplne odlišná od tej domácej. Ak by nerobili kompromisy a nespájali sa, kvôli obrovskému počtu europoslancov by prakticky neprijali žiadny nový zákon. “Na európskej úrovni je nás tak málo, že sme v dobrom slova zmysle odsúdení na spoluprácu,” dodal Štefanec.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices