Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: EÚ chce vyspelým robotom udeliť práva a povinnosti, musíme však byť opatrní

BRATISLAVA / Európska komisia v súčasnosti zvažuje návrh Europarlamentu a iniciatívu týkajúcu sa umelej inteligencie má predložiť už koncom apríla.

Pred pol rokom získal občianstvo prvý robot na svete. Firma z Hong Kongu vyrobila robota – či robotickú ženu, menom Sophia. Novinár dokonca urobil s touto robotkou rozhovor. Občianstvo jej udelila Saudská Arábia. Narozdiel od miestnych žien, robotická žena nepotrebuje opatrovníka a nemusí byť zahalená. Má tak väčšie práva ako milióny žien.

Práva a povinnosti však chce vyspelým robotom udeliť aj Európa. Európska komisia v súčasnosti zvažuje návrh Europarlamentu a iniciatívu týkajúcu sa umelej inteligencie má predložiť už koncom apríla.

„Inštitúcie EÚ smerujú k príprave legislatívy, ktorá by preniesla zodpovednosť za vady a za škodu spôsobenú výrobkami na tieto samostatne konajúce autonómne systémy,“ povedal právnik Adam Giertl. Poskytnutie právneho statusu robotom by znamenalo, že stroje budú zodpovedať za škody, ktoré spôsobia. A vlastne by boli roboty postavené na úroveň človeka.To však odporcovia tohto návrhu považujú za absurdné.

Európsku komisiu však pred týmto krokom varuje niekoľko tisíc odborníkov na robotiku, umelú inteligenciu, právo, lekársku vedu a etiku. V otvorenom liste uvádzajú, že udelenie právneho statusu by bolo nemiestne. Podľa nich sa chcú výrobcovia, programátori a majitelia takýmto spôsobom zbaviť zodpovednosti za škody, ktoré roboty spôsobia.

Odborník na umelú inteligenciu, profesor Peter Hubinský vysvetľuje, v čom spočíva spor. „Predkladateľka tvrdí, že im treba dať práva, či status osobnosti, technici však tvrdia, že je to len presunutie zodpovednosti na robota. Že keď niečo spraví, tak len povedia, že robot má zlú osobnosť.“

Podľa profesora Hubinského za robota je stále zodpovedný tvorca, či používateľ oboznámený s rizikami. A povinnosťou robota je plniť program. Rozvoj umelej inteligencie napreduje míľovými krokmi. Peter Hubinský tak nevylučuje, že v budúcnosti by takáto legislatíva mohla byť. „Technicky momentálne nie sú také roboty, kde by to bolo možné, ale nemôžeme vylúčiť, že niečo také bude o 20 rokov,“dodáva Hubinský.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

V súčasnosti o tejto téme hovoria v Európskej komisii. A europoslanci s napätím čakajú na jej verdikt. „Čakáme. Uvidíme, ako zareaguje Komisia. Veľmi zodpovedne sa k tomu postavíme, pretože 160 expertov z celého sveta má predsa len nejakú váhu. A možno budeme aj meniť naše uznesenie, ktoré sme prijali ešte v minulom roku,“ uviedla europoslankyňa Monika Smolková.

Keďže ide o naozaj horúcu tému podpisy expertov z celého sveta pod otvoreným listom stále pribúdajú. Medzi nimi je aj slovenský lekár a odborník na etiku, profesor Jozef Glasa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices