europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament bude po smrti Jána Kuciaka hlasovať o zvýšení ochrany novinárov

BRUSEL / V reakcii na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok vyzvú na prijatie opatrení, ktoré by mali zvýšiť ochranu novinárov v celej EÚ.

Europoslanci už počas plenárnej schôdze v marci vyzvali na nezávislé a dôkladné medzinárodné vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy, ktoré by viedlo k skorému potrestaniu páchateľov. Dožadovali sa tiež opatrení na vnútroštátnej úrovni, ako aj na úrovni EÚ, ktoré by mali zlepšiť ochranu novinárov, blogerov a oznamovateľov.

Štvrtkové nelegislatívne uznesenie bude vychádzať zo zistení delegácie šiestich poslancov Európskeho parlamentu, ktorá navštívila Slovensko 8. – 9. marca v rámci takzvanej prieskumnej pracovnej cesty. Správa hovorí o práci zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, pričom poslanci spomínajú aj meno Mariána Kočnera, a to, ako sa Kuciakovi vyhrážal.

Poslanci takisto v správe píšu, ako polícia Kočnerovo vyhrážanie neriešila, hoci Kuciak podal trestné oznámenie. Europoslanci takisto uviedli aj výrok ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý si z Kuciaka robil posmech. Poslanci podrobne opísali aj stretnutia so zástupcami médií, mimovládok, organizátormi protestov, ale aj politikmi – prezidentom Andrejom Kiskom, vtedajším premiérom Robertom Ficom a vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ministrom financií Petrom Kažimírom a vtedajším podpredsedom vlády Petrom Pellegrinim či opozičnými lídrami.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Poslanci si pamiatku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uctili minútou ticha počas plenárneho zasadnutia v Bruseli 28. februára, teda dva dni po tom, čo sa verejnosť dozvedala o ich zabití. Predseda EP vraždu novinára a jeho snúbenice dôrazne odsúdil, zasadil sa za lepšiu ochranu novinárov pri výkone ich povolania a vyzval slovenské orgány na odhalenie pravdy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices