macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union- EP.

Macron predstavil svoju víziu reformy fungovania Únie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron diskutoval v pléne Európskeho parlamentu s poslancami a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o budúcnosti Európskej únie. 

„Európsky parlament je v mojich očiach sídlom európskej legitimity, jej zodpovednosti, a teda aj jej vitality. Tu sa tvorí časť európskej budúcnosti (…) tu musíme ukotviť renesanciu Európy podnecovanú duchom jej národov. Želám si, aby sme prekonali rozdiely medzi severom a juhom, východom a západom, malými a veľkými, ako aj uzatváranie sa národov,‟ uviedol francúzsky prezident.

„Naša zodpovednosť v nasledujúcich mesiacoch je viesť skutočnú európsku diskusiu, stanoviť si skutočné európske míľniky, ktoré umožnia našim národom vybrať si,‟ vyhlásil Emmanuel Macron rok pred voľbami do EP. „Aby sme mohli čeliť otrasom na celom svete, potrebujeme suverenitu, ktorá je väčšia, ako tá naša, ale ktorá ju zároveň dopĺňa: európsku suverenitu,‟ dodal.

Predseda EP Antonio Tajani vyhlásil: „Budúcnosť Európy začína tu a teraz, v srdci európskej demokracie. Nastal čas spoločne preniesť víziu do reality: kontrolovať migráciu, zabezpečiť silnú obrannú a zahraničnú politiku pre bezpečnú Európu.‟

Väčšina lídrov politických skupín EP privítala pro-európsky elán Emmanuela Macrona, ako aj francúzsku úlohu pri nedávnom vojenskom zásahu v Sýrii, a vyzvala na posilnenie Európskej únie a vytvorenie európskej armády. Ďalší poslanci sa zamerali na výzvy, ktorým v súčasnosti Európska únia čelí: terorizmus, migračná kríza, digitálne technológie, dobudovanie bankovej únie.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Reakcie slovenských poslancov

„Nesúhlasím s Macronovou víziou daňovej a sociálnej harmonizácie, pretože by Slovensko masívne poškodila. Ako sám správne povedal, Európa potrebuje viac súdržnosti a spolupráce v oblastiach, ktoré prinášajú konkrétne výsledky pre ľudí,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK). 

Súvislosti

Francúzsky prezident bol štvrtým lídrom členského štátu, ktorý diskutoval s poslancami o budúcnosti EÚ. Podobne s poslancami diskutoval 17. januára írsky premiér Leo Varadkar, 6. februára chorvátsky premiér Andrej Plenković a 14. marca portugalský premiér António Costa.

Ďalším lídrom EÚ, ktorý sa zapojí do diskusií s poslancami o budúcnosti Únie, bude predseda belgickej vlády Charles Michel. Stane sa tak počas májového plenárneho zasadnutia v Bruseli. Nemecká kancelárka Angela Merkel predstaví poslancom svoju víziu budúceho fungovania EÚ v novembri.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices