utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Utečenci opúšťajú Nemecko. Nevedia totiž do krajiny dostať svoje rodiny

MNÍCHOV / Nemecko opúšťa stále viac sýrskych utečencov, pretože nemajú šancu si do krajiny priviezť aj svoje rodiny. Vydávajú sa preto na nebezpečnú cestu a často využívajú aj služby pašerákov. Koľko ľudí opustilo zatiaľ Nemecko, nie je jasné. Humanitárna organizácia počty odhaduje na stovky až tisíce ľudí.

„Sú to predovšetkým zúfalí migranti, ktorí získali v Nemecku iba doplnkovú ochranu, nie status utečenca a sú v krajine bez svojich rodín,“ uviedol Günter Burkhardt, riaditeľ organizácie Pro Asyl.

Tvrdí, že informácie o odchodoch imigrantov do utečeneckých táborov v Turecku alebo rovno o návratoch do Sýrie mala organizácia uvoľniť. „Už v minulom roku existovali náznaky, že sa utečenci necítia v Nemecku dobre a sú pod tlakom. Preto sa rozhodli krajinu opustiť,“ pokračuje Burkhardt.

Na sociálnej sieti dokonca existuje skupina, v ktorej si imigranti vymieňajú informácie o cestách späť. Sú tam uvedené tiež cenníky za služby pašerákov a popis ciest. Napríklad prekročenie hranice rieky Evros, ktorá oddeľuje Grécko od Turecka, stojí asi 200 eur.

Radšej spoločná smrť

Trend návratov z Európy potvrdili aj samotní prevádzači. Jeden dokonca popisoval, že sa dostal paradoxne do situácie, z Európy do Turecka cestovalo viac utečencov, ako opačným smerom. „Ľudia hovoria, že radšej zomrú spoločne, akoby boli rozdelení,“ hovorí Burkhardt. Niektorí sa preto vracajú, ďalší sa naopak pokúšajú dostať ilegálnym spôsobom rodiny o Nemecka.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Zlučovanie rodín

„Sme týmto vývojom znepokojení. Rozhodnutie veľkej koalície v súvislosti so zlučovaním rodín má katastrofálne následky,“ vysvetľuje Burkhardt. Zlučovanie rodín imigrantov, ktorí dostanú status utečenca, ale len doplnkovú ochranu, sa v súčasnej dobe pozastavilo. Veľká koalícia konzervatívnej únie CDU/CSU kancelárky Angely Merkel a nemeckých sociálnych demokratov v marci 2016 túto prax na dva roky prerušil pre vysoký počet utečencov, ktorí v tej dobe do Nemecka prichádzali.

Nová vládna koalícia sa dohodla, že od augusta budú môcť do Nemecka prísť aj rodinní príslušníci imigrantov, ale ich počet nesmie presiahnuť 1000 ľudí mesačne, uvádza portál novinky.cz.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices