Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: Kancelária IŠ.

Ivan Štefanec: Našou prioritou je znovunastolenie právneho štátu na Slovensku

Ivan Štefanec, europoslanec za KDH a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane vo svojom stanovisku k rezolúcii Európskeho parlamentu o ochrane investigatívnych novinárov podotkol, že rezolúciu, ktorá sa zaoberá hlavne prípadom vrážd novinárov na Slovensku a na Malte navrhla najvplyvnejšia politická skupina v europarlamente po zvážení, že situácia na Slovensku a na Malte je naozaj vážna. Hodnotiaca správa Európskeho parlamentu z misie na Slovensku len potrvrdzuje naše najhlbšie obavy o smerovaní našej krajiny.

Podľa Ivana Štefanca v oboch prípadoch vrážd, v prípade Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a aj v prípade maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruana Galizia existujú zjavné prepojenia organizovaného zločinu na politické špičky.

Desať rokov vlády socialistickej strany Smer-SD dostalo slovenské vyšetrovacie a kontrolné orgány do stavu, kedy nielenže nepožívajú dôveru verejnosti, ale nedokážu si plniť ani svoje základné úlohy. Súbor odporúčaní, ktoré sme v tejto Správe uviedli sú minimom potrebným k znovunastoleniu právneho štátu na Slovensku. Aj Európsky parlament a ďalšie inštitúcie však musia byť v oblasti odhaľovania a prevencie korupcie aktívnejšie a musia naplno využívať všetky svoje právomoci.

Viac..  Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices