Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union-EP.

Ivan Štefanec: Vyzvali sme slovenskú vládu, aby si začala plniť svoje povinnosti

Európsky parlament dnes schválil Rezolúciu o situácii na Slovensku, ktorá nastala po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po odhaleniach, ktoré Ján Kuciak a ďalší novinári zverejnili. Jej obsah je aj výsledkom návštevy osobitnej monitorovacej misie europoslancov, ktorá pôsobila na Slovensku v marci. Podľa vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) je jasným apelom na slovenskú vládu, aby si začala plniť svoje základné povinnosti vo vzťahu k ochrane novinárov, ale aj k udržiavaniu právneho štátu.

„Smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nás všetkých veľmi zasiahla. Bola však aj impulzom k tomu, aby spoločne začali zlepšovať to, čo nefunguje a to je právny štát na Slovensku. Odhalenia Jána Kuciaka a jeho kolegov sú tak alarmujúce, že slovenská vláda musí okamžite konať. Odporúčania obsiahnuté v rezolúcii sú len nevyhnutným minimom potrebným k tomu, aby sa na Slovensku obnovila dôvera občanov v štát a jeho inštitúcie. Vyzývame však aj Európsku komisiu, aby sa dôkladnejšie zaoberala bojom proti korupcii a viac sa zaujímala o to, ako sa v jednotlivých krajinách nakladá s našimi spoločnými peniazmi. Treba poďakovať všetkým statočným novinárom a aktivistom, ktorí sa neboja odhaľovať prípady prepojenia štátu na mafiánske štruktúry. Ich práci ich budeme podporovať a chrániť ich. Oceňujem aj schopnosť ľudí na Slovensku postaviť sa za demokraciu a spravodlivosť.“

„Osobitne ma teší, že v dnešnej rezolúcii je aj môj návrh na pomenovanie novinárskej stáže v Európskom parlamente po Jánovi Kuciakovi. Odvahu a statočnosť ľudí musíme vždy zdôrazňovať v každej situácii.“ doplnil Ivan Štefanec.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices