Mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union- EP.

Miroslav Mikolášik: Slovensko recykluje len 15 percent vlastného odpadu

ŠTRASBURG / Európsky parlament schválil ambiciózne recyklačné ciele, zamerané na prechod k obehovému hospodárstvu. Do roku 2025 má v Európskej únii vzrásť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasných 44 na 55 percent.

Skládkovanie má totiž obrovský negatívny vplyv na životné prostredie. A Slovensko je v tomto smere na chvoste Únie. Takmer 80% percent komunálneho odpadu sa spaľuje. Na druhej strane ekologickej barikády sú takí Dáni, Belgičania, Holanďania, Nemci, Rakúšania či Švédi, kde už v roku 2014 neskončila na skládkach skoro žiadna časť komunálu. „Slovensko recykluje len 15 percent vlastného odpadu, čo je dramaticky málo,“ uviedol Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany.

Slovensko je v tomto smere, žiaľ, čiernou ovcou Európy. Na druhej starne, kým my vyprodukujeme v priemere na jedného Slováka 359 kilogramov odpadu, taký severan Dán vyprodukuje približne 700 kilogramov. Navrhovaná právna úprava tiež zavádza strop na množstvo odpadu, ktorý môže skončiť na skládkach. V roku 2035 by to malo byť maximálne 10 percent. Problém bude ale v krajinách, ktoré sú na tom rovnako ako Slovensko. Či už na Cypre, v Chorvátsku, v Grécku alebo Lotyšsku. Práve v týchto krajinách viac ako tri štvrtiny komunálneho odpadu končí na skládkach.

„Pri rozdielnej situácii v členských štátoch pokiaľ ide o recykláciu a opakované používanie výrobkov, budeme musieť vynaložiť veľké úsilie na dosiahnutie cieľov,“ vyjadril sa João Ferreira z Konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice. Obehové hospodárstvo je založené na minimalizácii tvorby odpadu a na oprave, renovácií či recyklácie existujúcich produktov a materiálov, za účelom ich opätovného využitia. „Aby z tej nevýhody, že máme veľa odpadov sa stala výhoda. Aby sme z odpadov urobili zdroje pre ekonomiku do budúcnosti,“ vysvetlil Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Viac..  Európsky parlament prijal zákon o obnove 20 % pevninských a morských oblastí EÚ

Nový balíček, ktorého cieľom je 55 percent na recykláciu a nie na skládky, je určený krajinám ako Slovensko. „Bude sa prijímať nová legislatíva na Slovensku, a tá legislatíva sa bude zameriavať aj na to, že sa bude zvyšovať skládkovné,“ vyjadrila sa Monika Beňová z Aliancie socialistov a demokratov. Odborníci sú ale skeptickí voči Slovensku, a to z dôvodu či zvládne splniť ciele Európskej únie do roku 2025. „Keďže v súčasnosti ten podiel recyklácie a prípravy na opätovné použitie sa pohybuje len okolo 20 percent. Zároveň ale stále platí nekonečné vzdelávanie občanov,“ vysvetlila v telefonáte Petra Csefalvayová z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices