orchester
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rada zabezpečila budúcnosť Mládežníckeho orchestra EÚ

Rada prijala zmenené nariadenie, ktorým sa zabezpečí ďalšie financovanie Mládežníckeho orchestra Európskej únie.

Financovania sa zabezpečilo do konca roku 2020. Bude pochádzať z programu Kreatívna Európa, presnejšie z jeho medzisektorovej časti. V rámci dosiahnutej dohody bude musieť orchester zvýšiť úsilie v oblastiach, ako sú rozvoj publika, zviditeľnenie sa a vyváženie hudobníkov z hľadiska zemepisného pokrytia.

„EÚ zabezpečila, aby mládežnícky orchester naďalej patril medzi najlepšie orchestre svojho druhu. Skladá sa z vynikajúcich a nadšených mladých hudobníkov, dirigentov a sólistov z celej EÚ, na ktorých sme všetci veľmi hrdí,“ uviedol Boil Banov, bulharský minister kultúry a predseda Rady.

Mládežnícky orchester bol založený v roku 1976. Združuje nadaných mladých hudobníkov zo všetkých 28 členských štátov, ktorí spĺňajú najvyššie hudobné štandardy.

Mládežnícky orchester je symbolom Európy a zohráva jedinečnú úlohu pri propagácii medzikultúrneho dialógu, vzájomného rešpektu a porozumenia prostredníctvom kultúry. Vystupoval vo veľkých mestách a na festivaloch v Európe i vo svete, v rôznych formálnych aj neformálnych prostrediach. Využíva tradičné a inovačné formy a techniky pre široké spektrum poslucháčov.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Svojou činnosťou pôsobí ako kultúrny veľvyslanec Únie a propaguje bohatstvo a rozmanitosť európskej kultúry a nových talentov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices