zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 15. týždňa 2018

UPLYNULÝ TÝŽDEŇ SA NIESOL V ZNAMENÍ ZVEREJNENÍ ZÁPISNÍC FED-u A ECB

ČÍNA: Čínsky prezident Si Ťin-pching začal v úvode uplynulého týždňa upokojovať trhy slovami o väčšom otváraní čínskej ekonomiky. Prezident spomenul svoj plán výrazne znížiť clá na dovoz automobilov a ďalších výrobkov. Taktiež chce Čína zlepšiť podmienky pre podnikanie zahraničných firiem. V pláne má zvýšiť limit na podiel zahraničného investora vo firme pôsobiacej v automobilovom priemysle. V súčasnosti môže zahraničná firma vlastniť maximálne 50 %-ný podiel, po novom by sa mal tento podiel navýšiť, ale zatiaľ nie je jasné na akú úroveň. Čínsky prezident sa vo svojom prejave priamo nezmienil o hroziacej obchodnej vojne medzi jeho krajinou a USA, ale napríklad sľúbil, že Peking bude chrániť vlastnícke práva zahraničných investorov. Preto trhy vnímali tento prejav Si Tin-pchinga ako snahu ukončiť obchodný spor s Trumpom a sadnúť si za rokovací stôl.

NEMECKO: Nemecký export výrazne zaostal za očakávaniami trhu. Vo februári totižto medzimesačne klesol o -3,2 %, pričom trhový konsenzus počítal s rastom o 0,4 %. Dovoz do Nemecka klesol o -1,3 %, no aj tu trhy čakali rast na úrovni 0,5 %.

„Finalizácia nemeckých inflačných čísel dopadla v súlade s prvotným odhadom. Národná CPI inflácia v marci zrýchlila na 1,6 % z februárových 1,4 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,4 %. Podľa harmonizovaného indexu HICP nemecké spotrebiteľské ceny rástli tempom 1,5 %, čo je v porovnaní s februárovým rastom 1,2 % slušné zrýchlenie,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Minulý týždeň bola zverejnená zápisnica z marcového zasadnutia Európskej centrálnej banky. Centrálni bankári sa zhodli, že inflácia síce rastie, ale nie dostatočne na to, aby to mohlo byť považované za udržateľný rast k cieľu ECB, t. j. k úrovni dvoch percent. Zároveň boli spomenuté aj obavy z eskalujúcich obchodných konfliktov ktoré by v konečnom dôsledku mohli mať nepriaznivý dopad na všetky dotknuté krajiny.

Uplynulý týždeň mal prejav šéf ECB Mário Draghi, ktorý sa vyjadril k zavedeným clám medzi USA a Čínou. Podľa neho colné opatrenia nie sú príliš veľké na to, aby priamo poškodili ekonomiku, ale môžu ju poškodiť zhoršením investorskej dôvery. Vzhľadom na priaznivý ekonomický vývoj Draghi verí v zrýchľovanie inflácie a dosiahnutie 2 %- ného inflačného cieľa ECB.

Dôvera investorov podľa prieskumu Sentix dosiahla za apríl 19,6 bodu. To je výrazne menej v porovnaní s marcom [24 bodov], a taktiež aj menej ako trhy očakávali [20,8 bodov].

FRANCÚZSKO: Vo februári priemyselná produkcia vzrástla o 4 %, čo je o -0,3 p. bodu menej ako trhy čakali. V porovnaní s januárovým rastom [1,4 %] došlo ale k zrýchleniu dynamiky rastu v priemyselnej výrobe.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

VEĽKÁ BRITÁNIA: Za február priemyselná produkcia medziročne vzrástla o 2,2 %, no trhy očakávali vyššiu dynamiku rastu, a to na úrovni 2,9 %.

USA: Uplynulý týždeň bola zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia Fed-u. Vyplynulo z nej, že jej členovia na poslednom zasadnutí hovorili aj o tom, že v budúcnosti by mohli zrýchliť tempo zvyšovania úrokových sadzieb. Zatiaľ však budú pokračovať v pomalom a postupnom zvyšovaní sadzieb. Členovia menového výboru Fed-u zároveň očakávajú pokračovanie rastu americkej ekonomiky a taktiež rast inflácie, ktorá by mala v nasledujúcom období zrýchľovať. Zápis taktiež poukázal na to, že Fed sa do určitej miery obáva Trumpovej obchodnej politiky. Aktuálne trhy očakávajú, že na májovom zasadnutí Fed-u zotrvajú sadzby bezo zmeny a k ich ďalšiemu zvýšeniu dôjde v júni.

Spoza druhého brehu Atlantiku prišli priaznivé dáta. Ceny priemyselníkov [inflácia PPI] v marci vzrástli medziročne o 3 %, čo je o 0,1 p. bodu viac ako čakal trhový konsenzus. Oproti februáru sa inflácia PPI zvýšila o 0,3 %, pričom trhy čakali rast iba o desatinu percenta.

Priaznivo sa v marci vyvíjla aj spotrebiteľská CPI inflácia, ktorá medziročne vzrástla o 2,4 %, čo bolo v stopercentnej zhode s trhovým odhadom. Ide o zrýchlenie dynamiky rastu o 0,2 p. bodu v porovnaní s februárovým rastom. Medzimesačne však US spotrebiteľské ceny mierne klesli [o -0,1 %], pričom trhy očakávali ich stagnáciu. Potešil však vývoj jadrovej inflácie. Trhy mali optimistické očakávania ohľadom jej zvýšenia z februárovej úrovne 1,8 % na marcových 2,1 %, a tie sa aj naplnili. Ide tak o výraznejšie zvýšenie, keďže predchádzajúce mesiace sa rast jadrovej inflácie pohyboval „len“ na úrovni 1,7 % až 1,8 %.

Pozitívne sa vyvíjal aj report z trhu práce – JOLTS report, ktorý prekonal trhové očakávania. Spotrebiteľská nálada podľa University of Michigan však zaznamenala vo februári pokles na 97,8 bodov zo 101,4 bodov z úvodu roka. Trhy očakávali zhoršenie, avšak nie až také, ku akému reálne došlo.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices