utecenci, azyl
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rakúsko sprísňuje azylovú politiku. Žiadatelia o azyl si po novom zaplatia

VIEDEŇ / Pravicová vláda v susednom Rakúsku schválila návrh zákona, na základe ktorého zaplatia prichádzajúci utečenci administratívny poplatok vo výške 840 eur. V prípade, ak spáchajú v krajine trestný čin, okamžite ich umiestnenia do vyhosťovacej väzby a následne vyhostia. Informoval o tom vicekancelár a šéf Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Zákon bude platiť aj pre mladistvých delikventov.

Azylanti, ktorí vo svojej pôvodnej vlasti strávia „dovolenku“, prídu podľa Stracheho o právo pobytu v Rakúsku.

Žiadatelia o azyl v Rakúsku ponesú časť nákladov azylového konania, ak pri sebe budú mať finančnú hotovosť. Horná hranica poplatku je 840 eur. Žiadateľovi o azyl však musí zostať najmenej 120 eur. Ak bude mať pri sebe práve 840 eur, vezme si rakúsky štát 720 eur. V prípade, že ich náklady na azylové konanie a ubytovanie vyjdú menej, príslušnú čiastku dostanú späť.

Žiadateľov o azyl síce v niektorých prípadoch vyhostia jednoduchšie, ale na základe stanoviska správneho súdu bude rakúskym úradom obmedzená možnosť umiestniť azylanta do vyhosťovacej väzby.

Okrem podmienok, ako je napríklad riziko úteku, musí byť zjavné, že dotyčný ohrozuje verejný poriadok či bezpečnosť. Výnimkou sú tzv. dublinské prípady , kedy nesie zodpovednosť za posúdenie žiadosti o azyl iná krajina.

Novinkou je tiež, že rakúske úrady budú môcť na základe dát z mobilných telefónov, ale aj z iných dátových nosičov utečencov získať informácie o ich pôvode a trase, po ktorej sa dostali do Rakúska. Mohli by tiež odhaliť prípadné zločiny, ktorých sa utečenci dopustili. Tento nástroj rakúske úrady uplatnia len v prípadoch, ak budú mať podozrenie, že utečenec o sebe nepodal pravdivé údaje. Agentúra DPA pripomína, že napríklad v Nemecku je tento postup možný len v ojedinelých prípadoch.

Viac..  Poľnohospodári zablokovali hranicu Hodonín-Holíč, protestujú proti krokom EK

Úspešní žiadatelia o azyl budú musieť byť opatrní aj pri cestách do svojej pôvodnej vlasti. Ich status žiadateľa o azyl môže byť totiž zrušený v urýchlenom konaní. Ide najmä o prípady, kedy existujú konkrétne dôkazy, že cudzinec dobrovoľne používa ochranu svojej pôvodnej krajiny alebo znovu získal jej občianstvo, prípadne sa v nej opätovne a dobrovoľne usadil.

Rakúsko obmedzuje počet azylových konaní už od roku 2016. Na tento rok si vláda kancelára Sebastiana Kurza stanovila horný strop 30-tisíc žiadateľov o azyl.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices