utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Francúzsko sprísňuje imigračný zákon. Za nelegálny prechod hranicami môžu migranti dostať rok za mrežami

PARÍŽ / Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila prísny imigračný zákon. Zdvojnásobuje dobu, počas ktorej môžu migranti nelegálne zadržiavaní vo Francúzsku, a to na 90 dní. Rovnako budú podľa nej skrátené lehoty pre podanie žiadosti o azyl a za nelegálne prekročenie francúzskych hraníc bude hroziť až rok vo väzení.

Zákon podľa centristickej strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona urýchli proces žiadostí o azyl. Opozícia spolu s organizáciou ochraňujúcou ľudské práva tvrdia, že opatrenia zachádzajú príliš ďaleko. 

Za zákon ale hlasovalo 228 poslancov. Ich hlasy prevýšili 139 nesúhlasných vyjadrení, a tak zákon putuje do Senátu, ktorý sa ním bude zaoberať v máji.

„Nie som si istý, či svetu vysielame správu, za ktorú sa Francúzsko vždy postavilo,“ uviedol Jean-Michel Clément z centristickej strany, ktorý hlasoval proti týmto opatreniam. Organizácia na ochranu ľudských práv uviedla, že skrátenie lehoty pre podanie žiadosti o azyl môže mať negatívny dopad na tých najzraniteľnejších zo žiadateľov o azyl, pretože tým hrozí, že termín zmeškajú.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

„Zákon pod zásterkou efektívnejšieho azylového systému zahŕňa rad opatrení, ktoré môžu limitovať prístup k ochrane,“ povedala riaditeľka francúzskej pobočky Human RIght Watch Bénédicte Jeannerod.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices