ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nízkym úrokovým sadzbám odzvonilo. Ekonomika sa zotavuje

BRATISLAVA / Časy, kedy sme mali historicky najnižšie úroky na kúpu nehnuteľností sa končia. Európska centrálna banka totiž vyslala signál, že ekonomika je stabilizovaná a môžeme sa postupne vrátiť k štandardným podmienkam.

Na to, aby sa naša ekonomika dala po kríze dohromady bolo potrebné rozhýbať peniaze v spoločnosti. Ekonomika jednoducho potrebovala, aby ľudia oveľa viac používali svoje peniaze. „Európska centrálna banka vytvárala nové eurá a za ne nakupovala dlhopisy či už štátov alebo podnikov. S týmto už chce prestať, pretože má pocit, že ekonomika už funguje celkom dobre,“ uviedol Juraj Karpiš z INESS.

Podľa logiky ekonomiky platí, že keď si budú môcť ľudia lacnejšie požičať, napríklad na hypotéku, bude väčší záujem o byty. To zas znamená, že developeri môžu začať stavať, prácu bude mať viac ľudí a rovnako aj ich dodávatelia.

Tento kolobeh fungoval niekoľko rokov, aj vďaka nemu sme sa postupne dostali z krízy. Ak by banky nepožičiavali ľuďom peniaze v tak vysokej miere, museli by samé platiť pokuty, a to za to, že pridelené peniaze neposunuli ďalej do obehu. „Banky, ktoré len tak držali nové peniaze, ktoré vytvorila európska centrálna banka za to museli centrálnej banke platiť penalizačný úrok. Preto sa snažili banky čo najviac posunúť peniaze ďalej, a to či už na domácnosti vo forme hypoték alebo firmám vo forme investičných a spotrebných úverov,“ dodal Karpiš.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Postupne sme sa dostali do situácie, že ekonomika je stabilizovaná. Tieto mimoriadne nízke úrokové sadzby sa postupne začínajú vracať do normálu. „Momentálne máme úrokové sadzby na nové úvery na bývanie na rekordne nízkych úrovniach pre fixácie. To obvykle Slováci obľubujú, povedzme pre tri alebo päťročné fixácie, a zároveň sú jedny z najnižších v celej eurozóne. To znamená, že v budúcnosti, v strednodobom horizonte, by sa tieto úroky mohli postupne, opatrne zvyšovať,“ analytik banky Marek Gábriš.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices