plast, odpad
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Planéta je zamorená plastmi. Slovenskí ochranári žiadajú zálohovanie plastových fliaš

BRATISLAVA – Slovenská republika patrí podľa predstaviteľov Slovenského ochranárskeho snemu v spracovaní komunálneho odpadu k najhorším krajinám v rámci celej Európskej únie.

Na Slovensku sa odpad málo triedi a recykluje a zároveň narastajú skládky. „Takýto stav je v priamom rozpore s elementárnou logikou aj s požiadavkami európskej smernice pre odpady, ktorá je pre Slovensko ako členský štát EÚ záväzná,“ upozorňujú.

Doplňujú, že príkladom porušovania európskych pravidiel pre nakladanie s odpadom je prístup Slovenska k nápojovým obalom. „Pritom, ako ukazujú početné príklady zo zahraničia, zálohovanie je najefektívnejší spôsob, ako vrátiť plastové obaly späť do obehu, pomôcť prírode, ekonomike i bežným ľuďom“.

Happening venovaný potrebe zaviesť zálohovanie plastových fliaš nadviaže na viaceré pokusy aktivistov zaviesť zálohovanie plastových nápojových obalov ešte zo začiatku tohto storočia. Naposledy predložili návrh právnej úpravy s takýmto cieľom Mikuláš Huba a Ján Mičovský v predchádzajúcom volebnom období, ešte ako poslanci Národnej rady SR.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Na základe ich požiadavky vypracoval analýzu riešenia tohto problému v európskych krajinách aj Parlamentný inštitút, ktorý je pracoviskom Kancelárie Národnej rady SR, pripomínajú v tlačovej správe k podujatiu členovia Slovenského ochranárskeho snemu.

Z analýzy podľa nich vyplynulo, „že v štátoch, ktoré zálohovanie praktizujú, prináša tento systém nielen environmentálne, ale aj ekonomické a sociálne benefity. A nie sú to len tzv. staré demokracie, ale napríklad aj Estónsko, Litva či Chorvátsko“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk 

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices