Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä azylové konania a vyslaných pracovníkov

Zjednodušenie azylového konania, nové pravidlá pre vyslaných pracovníkov a odborná konferencia o digitálnej spoločnosti a jej výzvy – to je program v Európskom parlamente na tento týždeň. 

Nové pravidlá ohľadne azylového konania by mali odradiť žiadateľov od toho, aby si podávali žiadosti o azyl vo viac ako v jednej krajine. Zároveň by sa mal aj celý proces žiadania o azyl skrátiť. Výber pre občianske slobody bude o tomto návrhu hlasovať v stredu. Návrh tiež obsahuje definíciu bezpečných krajín mimo EÚ.

Výbor pre zamestnanosť a sociálne veci sa bude zaoberať výsledkom rokovaní medzi Parlamentom, Radou a Komisiou, ktorí dosiahli dohodu o nových pravidlách na ochranu pracovníkov, ktorí boli v rámci zamestnania vyslaní pracovať do iného členského štátu EÚ. Nové pravidlá ešte musia prejsť hlasovaním v pléne.

V stredu sa na pôde Parlamentu uskutoční konferencia na tému „Digitálna revolúcia a formovanie našej digitálnej budúcnosti“, počas ktorej sa bude hovoriť o výzvach a príležitostiach pre Európanov v digitálnej spoločnosti. Diskusiu začnú predseda EP Tajani a eurokomisárka pre digitálnu spoločnosť Mariya Gabriel.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

V utorok do Parlamentu zavíta tuniský premiér Youssef Chahed. Poslanci z výboru pre zahraničné veci s ním budú hovoriť o tom, ako EÚ podporuje prechod k demokracii, o readmisii migrantov, zjednodušení vízového režimu, vstupe tuniských výrobkov na európsky trh, alebo čiernej listine krajín,kde existuje riziko prania špinavých peňazí.

Členovia zahraničného výboru sa stretnú s komisárom pre rozširovanie Jonannesom Hahnom, ktorý im príde predstaviť tzv. „ balík pre rozširovanie“. Ide o strategický dokument, ktorý hodnotí reformy prijaté v Turecku a krajinách západného Balkánu na ich ceste do jadra EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices