Miroslav MIKOLASIK
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union- EP.

Miroslav Mikolášik: Nový európsky prístup k umelej inteligencii musí postaviť etické zásady na prvé miesto

Svet sa bezpochyby ocitol v ére digitalizácie, kde adaptácia na nové digitálne prostredie je nielen prospešná, ale aj nevyhnutná. Realita umelej inteligencie v rôznych oblastiach života nielen Európanom pomáha už teraz pri každodenných úkonoch. Európa sa musí postaviť do čela inovácií a výskumu a ďalej posilniť svoju už teraz dôležitú globálnu úlohu v oblasti robotiky a umelej inteligencie, aby náš priemysel ostal konkurencieschopný a aby občania mohli naplno využiť všetky benefity, ktoré digitalizácia ponúka.

Tento týždeň predstavila Európska komisia súbor opatrení na zlepšenie využitia umelej inteligencie, ktorý je významným a správnym krokom vpred. Európska únia návrhom plánuje zvýšiť investície do výskumu a inovácií spojených s umelou inteligenciou o aspoň 20 miliárd eur do konca roka 2020, pričom Komisia sa na tento účel zaviazala prispieť o 1,5 miliardy eur viac do programu Horizont 2020. Vítam aj zameranie Komisie na sociálno-ekonomické zmeny sprevádzajúce rozmach umelej inteligencie, predovšetkým podporu transformácie pracovných miest vzhľadom na očakávané zmeny pracovného trhu. V tomto smere Komisia navrhla posilnenie vzdelávacích inštitúcií a odbornej prípravy, vrátane podpory digitálnych, vedeckých, technických, či matematických zručností a znalostí.

Avšak pri aplikácii umelej inteligencie musíme konať zodpovedne a nastaviť adekvátne etické zásady. Umelá inteligencia totiž vyvoláva mnoho otázok ohľadne zodpovednosti či objektívnosti rozhodovania. Oceňujem, že Komisia dala vo svojej komunikácii k umelej inteligencii publikovanej 25.apríla 2018 etickým pravidlám veľkú dôležitosť. Je zreteľahodné, že sa zaviazala do konca tohto roka pripraviť etické smernice na základe konzultácií s Európskou alianciou pre umelú inteligenciu a odporúčaní Európskej skupiny pre etiku vo vede a v nových technológiách. V Európskom parlamente budeme určite pozorne dbať na primát etických zásad, ktoré tieto nové odvetvia jednoznačne potrebujú, o čom svedčí aj nedávny bezprecedentný škandál zneužívania osobných údajov prostredníctvom Facebooku.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Opatrenia Komisie prichádzajú v kontexte tohtotýždňovej konferencie na pôde Európskeho parlamentu pod názvom „Digitálna revolúcia a formovanie našej digitálnej budúcnosti,“ ktorá sa zaoberala európskou dátovou ekonomikou a podporou nových technológií. Aj toto podujatie ukázalo, že budúcnosť Európy je závislá na digitálnom odvetví a je na nás, aby sme rozvoj v tomto smere podmienili dodržiavaním vysokých etických zásad, ktoré budú chrániť našich občanov.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices