zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 16. týždňa 2018

INFLÁCIA V EUROZÓNE V MARCI ZRÝCHLILA NA 1,3 %

NEMECKO: Nemecký index ZEW mapujúci súčasnú situáciu v apríli klesol o -2,8 bodu na 87,9 bodov, čím podliezol o -0,1 bodu trhové očakávania. Index ZEW vyjadrujúci očakávania do budúcnosti v Nemecku sa prepadol z marcovej úrovne 5,1 bodu na aprílových -8,2 bodu. Trhový konsenzus mal pesimistické očakávania, čo sa týka vývoja tohto indexu, no počítal s oveľa miernejším poklesom na -1 bod. Ide tak o najnižšiu hodnotu od decembra 2012.

„V Nemecku bol zverejnený index cien priemyselných výrobcov [inflácia PPI], ktorý mierne podliezol trhový konsenzus. V marci dosiahla PPI inflácia medziročný rast o 1,9 %, pričom trhy očakávali výraznejší rast o 2,0 %. V porovnaní s februárom, kedy ceny priemyselníkov vzrástli o 1,8 %, ale aj tak došlo v marci k zrýchleniu inflácie,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Podľa finálnych čísel spotrebiteľské ceny v menovom bloku v marci vzrástli o 0,1 percentuálneho bodu pomalšie ako sa pôvodne odhadovalo. Marcová inflácia dosiahla medziročnú úroveň 1,3 %. Oproti februárovému rastu na úrovni 1,1 %, tak došlo k zrýchleniu dynamiky cenového rastu. Medzimesačne spotrebiteľské ceny vzrástli o 1 %, čo je v súlade s trhovým odhadom. No vo februári to bolo len 0,2 %. Jadrová inflácia od začiatku tohto roka stagnuje na úrovni jedného percenta.

V menovom bloku bola minulý týždeň zverejnená spotrebiteľská dôvera, ktorá sa v apríli výraznejšie zvýšila na hodnotu 0,4 bodu oproti marcovej hodnote 0,1 bodu. Pre trhy to bolo príjemným prekvapením, keďže očakávali pokles dôvery v apríli na úroveň -0,1 bodu. Okrem spotrebiteľskej nálady bol za eurozónu zverejnený aj ZEW index vyjadrujúci podnikateľskú dôveru, ktorý sa výrazne znížil. Zatiaľ čo v marci dosiahol úroveň 13,4 bodu, v apríli to už bolo len 1,9 bodu, čo je najmenej od augusta 2016.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

USA: Maloobchodné tržby v marci medzimesačne vzrástli o 0,6 %, čo je o 0,2 p. bodu viac ako odhadoval trhový konsenzus. Vo februári tržby US maloobchodníkov klesali o -0,1 %. Ide tak o prvý rast tržieb po trojmesačnom klesaní. Priaznivo sa vyvíjala aj US priemyselná produkcia, ktorá mierne prekonala trhové očakávania [o 0,2 p. bodu] a za marec vzrástla o 0,5 %.

Výstavba nových domov v marci medzimesačne vzrástla o 1,9 % po februárovom poklese o -3,3 %. V porovnaní s februárom zaznamenali rast aj stavebné povolenia. Tie vzrástli o 2,5 %, pričom trhový konsenzus počítal so stagnáciou.

Za druhým brehom Atlantiku boli zverejnené aj pravidelné týždenné štatistiky z trhu práce. Nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti pribudlo za uplynulý týždeň 232 tisíc, čo sa takmer zhodovalo s trhovým odhadom na úrovni 230 tisíc, a taktiež aj s predchádzajúcim výsledkom.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices