Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pre Európu budú platiť nové pravidlá, týkajú sa správ na internete

BRUSEL / Európska komisia v rámci boja proti falošným správam na internete navrhla vytvorenie kódexu Európskej únie pre zaobchádzanie s dezinformáciami. Chce tiež podporiť vznik európskej siete nezávislých overovateľov správ a podniknúť kroky, ktoré majú povzbudiť kvalitnú žurnalistiku a šírenie mediálnej gramotnosti.

Európska komisia svoje návrhy predstavila v Bruseli. „Dezinformácie ako nástroj ovplyvňovania politiky nie sú žiadnou novinkou,“uviedol eurokomisár pre digitálny trh Andrus Ansip. Nové technológie, hlavne tie digitálne, podľa neho rozšírili dosah dezinformácií v online prostredí, čo môže ohroziť demokraciu i spoločnosť v Európe.

Komisia zároveň vyzvala všetky zúčastnené internetové platformy a sociálne siete, aby jednali podľa spomínaného akčného plánu zameraného na spoločný európsky prístup. „Budeme pozorne monitorovať pokrok a pokiaľ sa ukáže, že výsledky sú neuspokojivé, do decembra navrhneme ďalšie kroky. Samozrejme vrátane opatrení regulačného charakteru,“ vyjadrila sa komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová.

Kódex týkajúci sa zaobchádzania s dezinformáciami by podľa Európskej komisia mali online platformy vytvoriť do júla. Jeho cieľom má byť okrem iného, zaistenie transparentnosti sponzorovaného obsahu, najmä politickej reklamy a obmedzenie možnosti takúto reklamu zacieliť na konkrétnu skupinu užívateľov. Kódex má tiež pomôcť transparentnejšie informovať o fungovaní algoritmov, umožniť ich overovanie treťou stranou a tiež by mal užívateľom uľahčiť zobrazovanie rôznych zdrojov informácií. Zavedením kódexu by mali vzniknúť aj kroky pre identifikáciu a odstraňovanie falošných účtov.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Navrhovaná nezávislá európska sieť overovateľov informácií by si podľa komisie mala stanoviť jednotnú pracovnú metódu. Mala by zdielať informácie o osvedčených postupoch a usilovať sa o čo najvyšší počet opráv chybných faktov v správach v celej únii.

Komisia chce taktiež podporiť zvyšovanie mediálnej gramotnosti, a tým aj kritický prístup k internetovému obsahu. Školy by mali napríklad v tomto smere dostávať vzdelávacie materiály.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices