den europy
PHOTO: © European Parliament.

Deň Európy v Košiciach a v Prešove: Oslávte symbolické narodeniny EÚ už 4. mája

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravujú- v spolupráci s mestom Košice a po prvýkrát aj s mestom Prešov- symbolické narodeniny Európskej únie – Deň Európy v Košiciach a v Prešove, ktorý oslávime už 4. mája. Témou tohtoročného Dňa Európy je „Európa v nás“.

Narodeninami Európskej únie si pripomíname zverejnenie Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. V Európe oslavujeme spoločné narodeniny 9. mája, ale na východnom Slovensku s oslavami začneme s predstihom, už 4. mája 2018.

Aj rok pred voľbami do Európskeho parlamentu si pripomíname výdobytky európskej integrácie, ktorej začiatky položil návrh francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana, aby Francúzsko a Nemecko dali pod spoločnú správu uhlie a oceľ. Tzv. Schumanov deň je príležitosťou priblížiť občanom aj  fungovanie európskych inštitúcií a čo všetko je v stávke pred budúcoročnými voľbami europoslancov.  Aj napriek množstvu problémov a výziev je tento projekt, ktorého súčasťou je už 14 rokov aj Slovensko, zárukou mieru a  inšpiráciou pre všetky štáty a národy Európy,“ povedal pred oslavami riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

9. máj je sviatok nás všetkých, nás Európanov. Pripomína nám dôležité historické udalosti, ktoré sformovali Európsku úniu do podoby, v akej ju poznáme dnes. Aj v týchto pre Slovensko turbulentných časoch je EÚ  zárukou istoty, prosperity a mieru. Som špeciálne rád, že tento rok oslávim Deň Európy prvýkrát vo svojom rodisku, v Košiciach, teší vedúceho Zastúpenia Európskej Komisie na Slovensku Ladislava Miko. 

Košický Deň Európy

V Košiciach budeme oslavovať na Hlavnej ulici s pódiom na Dolnej bráne. Celodenný program odštartujeme o 9.00 hod. a na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Pre Košičanov, ale aj návštevníkov mesta, bude pripravený bohatý program plný zábavy, hudby a interakcie.

Účastníkov podujatia, ale aj náhodných okoloidúcich na Hlavnej ulici v Košiciach určite zaujmú súťaže a hry k téme Európy v nás, interaktívne disciplíny, ale aj hudobné vystúpenia interpretov rôznych štýlov a žánrov. Pripravené sú vedomostné súťaže, v ktorých si návštevníci overia svoje vedomosti o  Európskej únii a zabojujú tak o zaujímavé ceny a finálne žrebovanie v tombole.

Na mieste budú aj Kancelária Európskeho parlamentu a Zastúpenie Európskej komisie so svojim informačným stánkom.Tešiť sa tak môžete na množstvo zaujímavých a podstatných informácií o konkrétnych projektoch podporených z prostriedkov Európskej únie, ako aj o ďalších možnostiach využitia týchto zdrojov v kontexte rozvoja jednotlivých oblastí a regiónov Európy. Podporiť nás prídu aj poslanci EP Richard Sulík, Ivan Štefanec a Monika Smolková, s ktorými budú môcť účastníci diskutovať o 16:30 pri „Káve s poslancami“. Príležitosť na rozhovory budú mať médiá na námestí medzi 17:00 – 17:45.  O 18:15 budú oficiálne príhovory hostí.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Na pódiu sa dopoludnia v rámci programu „Deň košických škôl“ predstavia so svojimi prezentáciami košické stredné školy, kde tiež popoludní zažijeme v podaní týchto mladých talentovaných ľudí skutočnú „Hudobnú promenádu“. Milovníkov dynamickej živej hudby poteší košická kapela Shamrock Reheads, ktorá prinesie neustále meniace sa rytmy ovplyvnené Írskymi motívmi. Vrcholom celého dňa bude koncert skupiny S Hudbou Vesmírnou, ktorí svojimi melodickými skladbami a originálnymi textami určite roztancujú každého návštevníka. 

Prešovský Deň Európy

V Prešove budeme oslavovať taktiež 4. mája 2018 na Hlavnej ulici. Celodenný program odštartujeme o 9.00 hod.

Podobne ako v Košiciach budeme organizovať súťaže a hry k téme Európy v nás, interaktívne disciplíny, ale aj hudobné vystúpenia. Taktiež pripravíme vedomostné súťaže, v ktorých si návštevníci overia svoje vedomosti o  Európskej únii a zabojujú tak o zaujímavé ceny. 

Aj v Prešove bude informačný stánok Kancelárie Európskeho parlamentu a Zastúpenia Európskej komisie. Do Prešova nás prídu podporiť aj poslanci EP Richard Sulík a Ivan Štefanec, s ktorými sa účastníci budú môcť počas dopoludnia o 12:00 osobne porozprávať pri „ Káve s poslancami“. Príležitosť na rozhovory budú mať médiá na námestí medzi 12:30 – 13:15. Nasledovať budú oficiálne príhovory o 14:00.

Na pódiu sa dopoludnia predstavia so svojimi prezentáciami prešovské základné, umelecké a stredné školy, ktoré prinesú to najlepšie zo svojich repertoárov. Tešiť sa môžete na tanečné aj hudobné vystúpenia mladých prešovských talentov.  Predstavenie plné zábavy, pokusov a zaujímavých poznatkov nám predvedie „Kúzelná Fyzika“.  Celý program vyvrcholí hudobným vystúpením mladej hudobnej formácie POMARANČ a autogramiádou skupiny S Hudbou Vesmírnou.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices