technologie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Technologická revolúcia sa blíži. Nové systémy, sieť aj superpočítače sú už na dosah

BELGICKO / Brusel chystá zaviesť v Európskej únii technologickú revolúciu. Stovky miliónov eur vyčleňuje len na superpočítače, ktoré by pracovali v celej Únii. Navrhuje, aby sa mnohé systémy navzájom prepojili. Napríklad tie zdravotné, aby fungovala lepšia diagnostika ochorení pacientov.

Šéf Európskeho parlamentu Antonio Tajani si do Bruselu pozval najlepších IT odborníkov z celej únie. “Chceme spoločne zaviesť systém, aby sme na jednom mieste zbierali dáta, ku ktorým by mali prístup jednotlivé štáty,” tvrdí Tajani. Európska únia je najväčším producentom vedeckých dát vo svete, ale dostať sa k nim je veľmi obtiažne. Každý pracuje takpovediac na vlastnú päsť a tak sa stáva, že pracuje na niečom, čo už niekto iný dávno dokončil.

S tým súvisí vývoj tzv. superpočítačov, kde sa bude všetko ukladať a dáta sa budú využívať napríklad aj v zdravotníctve a výskume chorôb. S novou legislatívou sa už finišuje. „Aby tu neplatila národná regulácia, aby sme mali spoločné nové pravidlá na spoločnom európskom trhu. Napríklad súvisí to aj s odstránením roamingu a geoblockingu,“ hovorí europoslanec Ivan Štefanec.

Táto technologická revolúcia, ako ju Brusel nazýva, umožní zaviesť aj super rýchly internet, ktorého rýchlosť si už teraz ani mnohí nevedia predstaviť. „Sme na prahu toho, aby sme mali aj 5G sieť, ktorá bude samozrejme dostupná pre širokú verejnosť,“ opisuje europoslanec Miroslav Mikolášik. “Pokiaľ by sme nezaviedli novú superrýchlu internetovú sieť, Európska únia by stratila výhodu konkurovať vo svete. A to si nemôžeme dovoliť,” objasňuje Mariya Gabriel, komisárka pre digitálne zručnosti.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Ak máte teraz v mobile 4G sieť, tak spomínaná 5G bude až stonásobne rýchlejšia a strčí do vrecka aj tzv. optiku. Technologické novinky pritom nie sú hudbou ďalekej budúcnosti, toto všetko zažijeme už v najbližších rokoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices