utecenci, azyl
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ zlepšuje spoločný európsky azylový systém

Parlamentný výbor pre občianske slobody schválil nové legislatívne návrhy, ktoré urýchlia proces žiadania o azyl v EÚ.

Migračná kríza v Európe odhalila nedostatky v azylovom systéme Únie. Podľa nových návrhov, ktoré v stredu 25. apríla schválil parlamentný výbor pre občianske slobody, sa vytvorí spoločný postup na udeľovanie medzinárodnej ochrany v EÚ. Po odsúhlasení rokovacieho mandátu v pléne začnú europoslanci vyjednávať o nových pravidlách s Radou. Cieľom novej právnej úpravy je zabrániť tzv. „azylovej turistike“ a zabezpečiť viac jednotnosti pri vybavovaní žiadostí naprieč celou EÚ.

Laura Ferrara, ktorá je za návrh zodpovedná, počas rozpravy pred hlasovaním zdôraznila fakt, že migračná kríza z posledných rokov ukázala značné  medzery v procesoch žiadania o azyl. „Bolo dôležité dohodnúť sa na stručnom a jednotnom postupe, ktorý nebude zbytočne  byrokraticky zaťažovať jednotlivé krajiny. Vidíme jasnú lehotu: šesť mesiacov na prijatie alebo odmietnutie medzinárodnej ochrany.“ Členka talianskej strany EFDD tiež dodáva, že žiadatelia o azyl budú mať nárok na bezplatnú právnu pomoc. „Chceme utečencom zaručiť práva, či už ide o právo na informácie, alebo o samotný proces žiadania o azyl.

Žiadatelia by mali požiadať o azyl v prvej krajine EÚ, do ktorej vstúpili, prípadne v jednej z krajín, ktorá bola určená v súlade s Dublinským systémom. Nové pravidlá tiež zaručia aj prísnejší dohľad a ochranu detí, či zoznam krajín, ktoré sú považované za bezpečné – krajiny, ktorí majú demokratický systém a ich obyvateľom nehrozí po návrate prenasledovanie, či iné násilné tresty. Výbor zdôraznil, že Turecko nemožno považovať za bezpečnú krajinu pôvodu.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Návrhy sú súčasťou širšieho projektu na modernizáciu európskeho azylového systému. V jeho pozadí je preskúmanie Dublinského systému, ktoré určuje krajinu EÚ zodpovednú za spracovanie každej žiadosti o azyl. Parlament tiež podporil návrhy na posilnenie súčasného Európskeho podporného úradu pre azyl.

V roku 2017 bolo v EÚ, Nórsku a Švajčiarku podaných dokopy 706 913 žiadostí o azyl. Europoslanci stále čakajú, aby vlády členských štátov EÚ schválili spoločnú pozíciu v kľúčovej reforme Dublinského nariadenia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices