ocel
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Začína sa obchodná vojna medzi Európou a USA. Zrejme ale nebude mať víťaza

Už dnes má skončiť výnimka na tovary dovážané do Ameriky, za ktoré by mali európski exportéri zaplatiť vysoké clá. Ak Washington výnimku nepredĺži, Brusel má pripravené opatrenia v hodnote 7-siedmych miliárd eur.

Európski vývozcovia ocele a hliníka majú nôž na krku. Už dnes by totiž mali začať platiť americké clá na ich produkciu. Šéf Bieleho domu chce clami vo výške 25 percent na oceľ a 10 percent na hliník chrániť domáce pracovné miesta a to aj napriek hrozbe obchodnej vojny. „Nemáme inú možnosť, len brať to vážne. Zaviedli sme masívne clá a budeme pokračovať, kým nedosiahneme dohodu,“ povedal Donald Trump. „Trump, podľa mňa, zneužíva obchodné zákony, Spojené štáty by mali zaujať rozvážnejší postoj v tejto otázke,“ reaguje Mark Lehnardt, expert na obchodné právo.

Nateraz to vyzerá, že clám sa Európa nevyhne, aj keď oceľ a hliník nie sú ťažiskové komodity. „Obávam sa toho z dôvodu, že to môže byť len prvý kamienok v lavíne, ktorá sa môže spustiť,“ vyjadril sa Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS. „Situácia je pokojnejšia ako pred dvoma týždňami. Snažíme sa získať permanentnú výnimku pre európskych výrobcov ocele a hliníka, pretože na americkom trhu nerobíme dumping,“ povedal Jyrki Katainen, viceprezident EK pre rast a investície.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

Situáciu sa v uplynulých dňoch pokúšal vyžehliť francúzsky prezident Macron i nemecká kancelárka Merkelová. Z ich skromnej komunikácie však vyplýva, že zrejme neúspešne. Obchodné prekáračky však nemá na svedomí len Donald Trump. Nedávno sa totiž o clá naťahoval aj Brusel s Čínou. „Je to taká teória hier. Bohužiaľ sa stáva, že ten výsledok na konci je čisto negatívny,“ hovorí Martin Vlachynský.

Smutné je, že obchodná vojna nemá víťaza a väčšinou na ňu doplatia bežní spotrebitelia. Tento raz sa však nemusí skončiť len pri oceli a hliníku. Na americkú mušku sa tak môžu dostať aj európske automobily, ktoré Donaldovi Trumpovi dlhodobo ležia v žalúdku. „Nemyslím si, žeby sa behom krátkej doby mohla strhnúť taká lavína, ktorá by znamenala vysoké clá a veľké brzdy pre obchod,“ myslí si Vlachynský.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices