testovanie na zvieratach
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament reaguje na petície občanov – žiada zákaz testovania kozmetiky na zvieratách

Európsky parlament dnes odhlasoval uznesenie, v ktorom požaduje celosvetový zákaz testovania kozmetiky na zvieratách.

Testovanie na zvieratách je téma, ktorá vzhľadom na počet iniciatív a petícií patrí medzi veľmi znepokojujúce pre európsku verejnosť, a to aj napriek tomu, že Európska únia ako taká už niekoľko rokov prísny zákaz testovania kozmetiky na zvieratách presadzuje. Európska legislatíva sa totiž postupne v niekoľkých fázach dostala až k jeho úplnému zákazu. Prvá fáza nastala v septembri 2004, kedy nadobudol účinnosť zákaz testovania konečných kozmetických výrobkov na zvieratách. V marci 2009 sa k zákazu pridali aj jednotlivé zložky kozmetických výrobkov s výnimkou testovania niektorých závažných účinkov týchto zložiek a milovníci zvierat mohli úplný zákaz testovania osláviť v marci 2013. Ten je dodnes striktne uplatňovaný na všetkých výrobky a ich zložky, a to bez ohľadu na to, či existuje alebo neexistuje iná alternatíva testovania.

Európska únia tak ide príkladom pre všetky ostatné krajiny, pričom im ukazuje, že úplný zákaz sa dá dosiahnuť bez toho, aby to negatívne zasiahlo kozmetický priemysel a naviac, ako ukázalo posledných 5 rokov, zákaz podnietil vývoj nových humánnych testovacích metód,“ hovorí o úplnom zákaze testovania europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA, ECR).

Ako sa totiž zhodli odborníci aj odborné štúdie, testovanie kozmetiky na zvieratách nie je v dnešnej dobe už vôbec opodstatnené, a to najmä pri dostupnosti inovatívnych laboratórnych simulácií či testovania na tkanivách kultivovaných z buniek rastlinného pôvodu.

Úplný zákaz testovania kozmetiky a jej zložiek na zvieratách v rámci Európskej únie však mnohým spotrebiteľom a organizáciám nestačí a aj po jeho zavedení sa objavuje množstvo petícií a kampaní vyzývajúcich na rozšírenie tohto zákazu do celého sveta.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Hoci Európska únia zákaz testovania dodržuje na vysokej úrovni, mnohí spotrebitelia si uvedomujú, že výrobky z tretích krajín tento štandard vôbec nemusia dosahovať. Pretože aj keď krajiny ako napríklad Nový Zéland, Nórsko, Švajčiarsko či Srbsko európsky príklad nasledovali, bohužiaľ až približne 80% krajín sveta testuje kozmetiku na zvieratách aj naďalej,“ hovorí europoslankyňa.

Europoslanci preto v uznesení vyzvali Komisiu, Radu, ako aj členské štáty, aby čo najviac využívali svoje diplomatické siete a snažili sa otázku zákazu testovania na zvieratách šíriť aj v rámci medzinárodných fór. Zároveň vyslovili názor, že otázka celosvetového zákazu testovania na zvieratách by mala byť presadzovaná aj prostredníctvom medzinárodného dohovoru v rámci OSN.

Myslím si, že mienku verejnosti, ktorá bola vyjadrená prostredníctvom petícií, je potrebné zohľadniť. Aj preto toto uznesenie podporujem a dúfam, že Európska únia využije svoje možnosti na to, aby ďalej šírila pozitívny príklad v tejto oblasti a čoraz viac tretích krajín sa rozhodne tento príklad nasledovať,“ uzavrela europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices