Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Slovensko musí ísť do ďalších rokovaní o rozpočte EÚ pripravené

Európskou komisiou zverejnený návrh rozpočtu EÚ na obdobie 2021 – 2027 neprekvapil. O prioritách týkajúcich sa posilňovania bezpečnosti, spoločnej ochrany hraníc, či obrany sa hovorilo už dlhé mesiace.

To či je zverejnený návrh realistický alebo nie ukážu až pokračujúce rokovania. Rozpočet musí byť schválený Európskym parlamentom, no predovšetkým s ním musí súhlasiť každý jeden členský štát,“ upozornila europoslankyňa Monika Beňová. Dohady kedy by mohol byť finálne odsúhlasený sa v súčasnosti veľmi líšia.

Je to beh na dlhú trať. Rokovania môžu pokojne pokračovať až do roku 2020. Súčasná Junckerova Komisia by to rada stihla čím skôr, no reálne do toho môže zasiahnuť ešte aj výsledok európskych volieb, ktoré sú naplánované na budúci rok,“ priblížila poslankyňa. Dôležité pritom je, aby išlo Slovensko do ďalších rokovaní o podobe európskeho rozpočtu dobre pripravené. Musíme mať jasne definované národné priority a byť schopní si ich odborne uhájiť,“ zdôraznila.

Medzi ne musí patriť aj také nastavenie podporných mechanizmov, aby umožnili rýchlejšie vyrovnávanie sa úrovní miezd medzi starými a novými členskými krajinami Únie. To prinesie vyššie mzdové ohodnotenie pre zamestnancov na Slovensku, ktorí tak budú môcť výraznejšie oceniť praktické výhody európskej integrácie,“ vysvetlila Monika Beňová. Značný balík finančných prostriedkov v rámci návrhu rozpočtu je určený pre oblasť výskumu a inovácií. Pre Slovensko to znamená veľkú výzvu predovšetkým z dôvodu vysokého podielu automobilového priemyslu a predpokladanej ďalšej expanzie automatizovanej výroby v tomto sektore v nasledujúcich rokoch,“ povedala.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Za najväčšiu chybu zverejneného návrhu rozpočtu považuje zníženie množstva finančných prostriedkov na politiku súdržnosti. Členské štáty čelia z hľadiska vzájomnej spolupráce viacerým výzvam. Bola to pritom práve politika súdržnosti, ktorá napriek tomu pomáhala spoluprácu prehlbovať. V ekonomicky ťažkých časoch zároveň prispela k podpore ekonomického rastu a k vytváraniu veľkého množstva pracovných miest,“ uzavrela europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices