lieky, drogy
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska komisia navrhla zákaz dvoch nových psychoaktívnych látok

Komisia zakázala dve nové psychoaktívne látky, ktorými sú cyklopropylfentanyl a methoxyacetylfentanyl, v celej Európskej únii.

Tieto silné syntetické opioidy môžu spôsobiť vážne poškodenie zdravia, ktoré niekedy vedie až k úmrtiu a predstavujú čoraz väčšiu hrozbu pre európskych občanov. Komisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos uviedol: „Podnikli sme rýchle a rozhodujúce kroky, aby sme zastavili šírenie nelegálnych drog v Európe. V roku 2017 sme navrhli zákaz 16 nových psychoaktívnych látok a zavedenie prísnejších pravidiel platných v celej EÚ. Dnes pokračujeme v snahe zameranej na lepšiu ochranu Európanov pred nebezpečnými drogami a navrhujeme zákaz dvoch nových život ohrozujúcich látok. Musíme pokračovať v našej práci a pozorne sledovať situáciu. V nadchádzajúcich týždňoch predložíme správu o hlavných trendoch užívania drog v EÚ.“ 

Podľa Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) súvisí doposiaľ až 90 úmrtí a niekoľko prípadov akútnej intoxikácie v rámci celej EÚ práve s  acyclopropylfentanylom a methoxyacetylfentanylom. Tieto látky sa predávajú na internete v malých, ale aj vo veľkých množstvách ako „chemikália na výskumné účely“ alebo ako „legálna“ náhrada nelegálnych opiátov. O návrhu Komisie budú diskutovať členské štáty v Rade, ktorá po konzultácii s Európskym parlamentom rozhodne o prijatí možných opatrení. Viac informácií o trendoch v užívaní drog v Európe je k dispozícii online v správe EÚ o stave drogovej problematiky za rok 2017.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices