europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska únia v rozpočte ukrojí z koláča poľnohospodárom. Polepší si veda a výskum

BRATISLAVA / Návrh rozpočtu Európskej únie po roku 2020 počíta s miernym krátením peňazí do poľnohospodárstva. Naopak, viac eur má byť pridelených výskumu, kontrole vonkajších hraníc či obrane. Rokovania o konečnej podobe rozpočtu ale ešte budú náročné.

Jednou z oblastí, kde by mali narásť výdavky je výskum, vývoj a technológie. Predseda školského výboru slovenského parlamentu to len kvituje. „Ak chce Európska únia zachovať konkurencieschopnosť voči ostatku sveta, a dnes to nie je len o Spojených štátoch, ale aj o ázijských krajinách, tak musíme výrazne viac investovať do vedy a výskumu,“ uviedol predseda výboru pre vzdelávanie Ľubomír Petrák.

Ďalšou dôležitou oblasťou, ktorá zrejme môže počítať s nárastom peňazí, je bezpečnosť a ochrana vonkajších hraníc Európskej únie. Predseda výboru pre obranu hovorí, že peňazí na bezpečnosť nikdy nie je dosť. „Často sa bezpečnosť podceňuje, a myslím si, že v Európskej únii kardinálne podcenili bezpečnosť od začiatku tohto storočia,“ povedal predseda výboru pre obranu Anton Hrnko.

Na druhej strane, agrosektor zrejme zoškrtajú o päť percent oproti súčasnému rozpočtu. „Nevieme, akým kľúčom sa to bude deliť, vraj budú zvýhodnené južné štáty, že sú tam nejakí imigranti. Viete, čo je najhoršie? My sme premrhali významné obdobie od roku 2004,“dodal Jaroslav Karahuta, odborník na pôdohospodárstvo.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Novinkou má byť mechanizmus, ktorým únia bude môcť zmraziť peniaze tým krajinám, ktoré porušujú zásady demokratického právneho štátu. V súčasnosti by sa to mohlo týkať najmä Maďarska a Poľska. „Bez tohto naviazania by bolo veľmi ťažké vymáhať zo strany Európskej únie nejakú súdržnú politiku alebo dodržiavanie základných pravidiel,“ povedal poslanec Martin Poliačik.

„V tejto chvíli sa to možno Slovenska až tak veľmi nedotýka, ale nevieme, do akej miery myslia demokratické štandardy. Ak by do toho zahrnuli aj boj s korupciou, tak Slovensko bude mať vážny problém a rozhodne nie je, prečo sa tešiť,“ uviedol podpredseda eurovýboru Martin Klus. Únia sa ale musí vyporiadať aj s ročným výpadkom 12 miliárd eur po odchode Veľkej Británie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices