peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Fíni pritvrdili podmienky poberania dávok. Projekt príjmu pre každého sa veľmi neujal

FÍNSKO / Príjem pre každého nezamestnaného vo výške 560 eur bez podmienky hľadania si práce končí pod dvoch rokoch vo Fínsku, ktoré sa rozhodlo pritvrdiť podmienky poberania sociálnych dávok. Medzinárodne uznávaný projekt sociálneho štátu tak končí. Na Slovensku, kde za podobnú sumu ľudia chodia do práce, nič také nehrozí.

Fínsko zaviedlo univerzálny príjem v roku 2017 a zapojilo doňho 2000 náhodne vybraných šťastlivcov. Nezamestnaní v programe dostávali mesačne 560eur bez toho, aby museli vyvíjať akúkoľvek aktivitu. Helsinki ho však miesto plánovaného rozšírenia ukončili. Experiment sa mal pritom rozšíriť aj na zamestnaných. „Dva roky sú príliš krátky čas na to, aby sme mohli vyvodiť závery z tak rozsiahleho experimentu. Mali sme dostať viac času a peňazí na dosiahnutie spoľahlivých výsledkov,“ tvrdí Olli Kangas, jeden z expertov stojacich za projektom.

Helsinki zatiaľ nezdôvodnili prečo viac času nedali a najmä peňazí. To bude podľa analytika aj hlavný dôvod. „Takýto experiment aj na 2000 ľudoch je veľmi drahý a keby sa to urobilo plošne, tak by si to vyžiadalo podstatné zvýšenie daní,“ tvrdí ekonóm SAV, Vladimír Baláž.

Fínsko naopak pritvrdilo. Sociálny raj podmienil poberanie dávok odpracovaním aspoň osemnástich 18 hodín za tri mesiace. Povinná aktivácia je aj u nás a podľa nášho ministra práce je to tá správna cesta. „Drvivá časť sa naučila ráno vstávať, získali nejaké základné úkony a zručnosti a sa zamestnala,“ potvrdzuje minister práce Ján Richter.

Základný príjem pre každého sa teda u nás nechystá. Fínsky model však nie je prvý ani ojedinelý. Ešte v 70-tych rokoch ho skúšali v kanadskej provincii Manitoba. Podľa štúdii boli dlhodobo nezamestnaní častejšie chorí a psychicky labilní. Tvorili tak aj záťaž pre verejné financie. „Cena chudoby sú stovky miliárd dolárov ročne. Chudobní sú častejšie chorí, dlhšie ostávajú v nemocniciach a nevedia si nájsť prácu,“ tvrdí Hugh Segal, bývalý senátor za konzervatívcov.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Projekt nakoniec stopli. Obnovili ho však v Ontariu v roku 2016. V tom istom roku celoštátny garantovaný príjem pre všetkých naopak odmietlo v referende Švajčiarsko. Garantovaný príjem pre každého sa teda masovo neujal nikde, je to však otázka času. V budúcnosti nás budú v práci totiž masívne nahrádzať roboty. „Potom stratíme obrovské množstvo pracovných miest. O takých 10 – 15 rokov. A vtedy bude treba nájsť aj príjem pre ľudí, ktorí si nebudú môcť nájsť prácu. Ale aj tak to bude nesmierne drahé a tie vlády to budú musieť zvažovať,“ tvrdí Baláž.​

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices