zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 17. týždňa 2018

PODNIKATEĽSKÁ AJ SPOTREBITEĽSKÁ DÔVERA V NEMECKU OSLABILA

NEMECKO: Nemecký PMI index [index nákupných manažérov] vo výrobe mierne klesol [o -0,1 bodu] na 58,1 bodu a PMI v službách vzrástol o 0,2 bodu na aprílových 54,1 bodu. Takisto [o 0,2 bodu] si prilepšil aj kompozitný PMI index, a to na 55,3 bodu.

„Podnikateľská nálada podľa inštitútu IFO sa v Nemecku v apríli zhoršila o -1,2 bodu na 102,1 bodu. Trhy očakávali pokles dôvery podnikateľov, no miernejší, a to na 102,8 bodu. Znížili sa aj oba subindexy, a teda nielen hodnotenie súčasnej situácie [o -0,9 bodu], ale aj očakávania do budúcnosti [ o -1,3 bodu].

Spotrebiteľská dôvera GfK v Nemecku si v máji mierne pohoršila. Z aprílovej úrovne 10,9 bodu, klesla v máji na 10,8 bodu, čo bolo v zhode s trhovým konsenzom. Aj napriek miernemu poklesu stále ide o najvyššie úrovne. Nemecká miera nezamestnanosti stagnovala na úrovni 5,3 %, čo bolo aj v súlade s trhovým odhadom,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: V menovom bloku si PMI index vo výrobe pohoršil najviac, a to o -0,6 bodu na 56 bodov. PMI v službách si polepšil len o 0,1 bodu na 55 bodov, čo sa prejavilo stagnáciou kompozitného indexu na úrovni 55,2 bodu.

Dôvera v ekonomiku eurozóny v apríli taktiež stagnovala na marcovej úrovni 112,7 bodu, no tu trhový konsenzus počítal s poklesom na 112 bodov. Dôvera spotrebiteľov v menovom bloku sa v apríli zvýšila z -0,1 na 0,4 body, čím sa naplnili trhové očakávania.

FRANCÚZSKO: Výsledky aprílových PMI indexov odštartovalo Francúzsko. Index PMI vo výrobe si pohoršil o – 0,3 bodu na 53,4 bodu, no v službách si prilepšil o 0,5 bodu na 57,4 bodu. Francúzsky kompozitný index tak vzrástol o 0,6 bodu na 56,9 bodu.

Vo Francúzsku v prvom kvartáli tohto roka medziročne vzrástla ekonomika o 2,1 %, pričom trhy očakávali 2,3 %. Aj v porovnaní so záverečným štvrťrokom vlaňajška [2,6 %] ide o spomalenie tempa rastu francúzskeho hospodárstva.

USA: Za druhým brehom Atlantiku už PMI index vo výrobe mierne vzrástol o 0,9 bodu na 56,5 bodu. Polepšil si aj index PMI v službách o 0,4 bodu na 54,4 bodu, v dôsledku čoho vzrástol kompozitný PMI o 0,6 bodou na 54,8 bodu. Potešili aj marcové čísla z US realitného trhu o raste [o 1,1 %] predaja existujúcich domov v porovnaní s februárom.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Spotrebiteľská dôvera podľa Conference of Board vzrástla v apríli o 1,7 bodu na 128,7 bodu. Trhy mali pritom pesimistický odhad, čakali teda zníženie dôvery na 126 bodov. Zrýchlilo sa aj tempo predaja nových US domov. Za marec predaje vzrástli o 4 %, pričom trhy očakávali len polovičný rast.

Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti pribudlo za 16. týždeň 209 tisíc, pričom trhy čakali 230 tisíc nových žiadostí. Potešili aj objednávky tovarov dlhodobej spotreby. Tie v marci vzrástli o 2,6 %, čo je o 1 p. bod viac ako očakával trhový konsenzus. V porovnaní s februárovým rastom na úrovni 3,5 %, tak došlo k miernemu poklesu dynamiky rastu týchto objednávok. US veľkoobchodné zásoby v marci vzrástli o 0,5 %, čo je o -0,2 p. bodu menej ako očakávali trhy, a o -0,5 p. bodu menej ako februárový rast.

Ekonomická dôvera podľa University of Michigan taktiež v apríli si podľa finalizácie prilepšila v porovnaní s prvotným odhadom, no klesla z marcovej úrovne 101,4 bodu na 98,8 bodu. Odhad rastu americkej ekonomiky za prvý kvartál tohto roka dosiahol 2,3 %, čo je mierne spomalenie dynamiky v porovnaní so štvrtým štvrťrokom [2,9 %]. Trhy však spomalenie amerického hospodárstva očakávali, a preto trhové odhady hovorili o dvojpercentnom raste.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices