Slovensko vlajka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

14 rokov v Európskej únii. Úspešný príbeh pre nás stále nie je dokonalý

SLOVENSKO / Slovensko je už 14 rokov súčasťou Európskej únie. Hoci najvyspelejšie ekonomické zoskupenie na svete má aj svoje problémy, pozitíva výrazne prevažujú. Aj nami oslovení politici sa zhodujú v tom, že tento náš príbeh je veľmi úspešný.

Od vstupu do únie do konca roku 2015 získalo Slovensko na svoj rozvoj zo spoločnej kasy o vyše 12 miliárd eur viac, ako tam vložilo. Počas programového obdobia 2014 až 2020 môžeme využiť ďalších viac ako 15 miliárd. „Keď vidíme nové cesty, zrekonštruované materské škôlky, parky, alebo obnovené domy, alebo inú investíciu, ktorá sa v našej obci nachádza, tak na 80 percent je pravdepodobné, že bola financovaná z európskych fondov,“ vyjadril sa Richard Raši, podpredseda vlády pre investície.

Európska únia pre našu krajinu ale neznamená len finančnú podporu. Pre ministra spravodlivosti Gála je najmä symbolom slobody v širokom význame slova. „Zavádzame do právneho poriadku absolútne posilnenie právneho štátu, demokracie,“ uviedol. Starší poslanci si napríklad veľmi dobre pamätajú, že pohľad z bratislavského hradného kopca do Rakúska bol kedysi aj ponad hraničné ostnaté drôty. „Podaril sa malý malý zázrak, asi tak. dovolím si tvrdiť, 14 rokov veľmi úspešných pre Slovensko,“ poznamenal predseda výboru NR SR pre kultúru Dušan Jarjabek. Pôsobenie SR v Európskej únii zhodnotil aj bývalý minister školstva Eugen Jurzyca. „Ten projekt je dobrý, najmä tie základné slobody – voľný pohyb tovarov, služieb a ľudí,“ skonštatoval.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

EÚ je pre Slovensko úspešná ale nie bezproblémová

Aj keď teda naši politici hodnotia projekt EÚ ako veľmi úspešný a pre Slovensko obohacujúci, treba podľa nich poctivo hovoriť aj o oblastiach, ktorú sú problematické. „Musíme vyriešiť aj veci, ktoré nefungujú. Napríklad zneužívanie eurofondov tu na Slovensku, a aj ochrana vonkajšej hranice únie. To sú ale veci, ktoré vieme najlepšie vyriešiť z našimi partnermi, nie sami,“ povedal poslanec NR SR zo strany SPOLU Miroslav Beblavý.

Európska únia nám ale pomohla vo viacerých problémoch, ktoré trápili celé Slovensko. Napríklad počas prírodných katastrof. Keď v roku 2004 prišla do Tatier víchrica, poslali takmer 6 miliónov eur, a v roku 2010 vyše 20 miliónov, keď na Slovensku boli ničivé záplavy.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices