cigarety
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Pri ceste na dovolenku radšej zahaste cigaretu. Za fajčenie v aute môžte dostať mastnú pokutu

BRATISLAVA / Leto sa blíži a ľudia si už pomaly vyberajú svoju dovolenkovú destináciu. Ak ale fajčíte, majte sa na pozore. Najmä ak si cigaretu radi vychutnávate za volantom. Nie každá krajina je totiž k fajčiarom taká ústretová.

Zákon o cestnom poriadku zakazuje počas jazdy jesť, piť a fajčiť iba vodičom a spolujazdcom motocyklov a vodičom pracovných strojov, s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou nad 45 kilometrov za hodinu. Ostatní to zakázané nemajú.

Zákaz fajčenia v aute

Po prekročení hraníc to až také jednoduché s cigaretou v aute nie je. Najmä ak v aute ide s vodičom aj jeho rodina a v aute sú teda aj mladšie osoby. Od 1.mája vstúpil do platnosti v susednom Rakúsku čiastočný zákaz fajčenia v aute, ak sa v ňom nachádza čo i len jedna osoba mladšia ako 18 rokov. Týka sa nielen vodiča, ale ktoréhokoľvek ďalšieho člena posádky.

Krajiny a pokuty

Porušenie zákazu sa bude trestať pokutou až do 100 eur, v prípade opakovaného deliktu môže previnilec zaplatiť až 1 000 eur. Rakúsko ani zďaleka nie je jediná krajina v Európe či mimo nej, ktorá zakazuje fajčenie v aute.

Taliansko – v prítomnosti tehotnej ženy alebo maloletej osoby. Výška pokuty závisí od veku dieťaťa: 500 až 5 000 eur, ak má menej ako 12 rokov, a 250 až 2 500 eur, ak má 12 až 17 rokov.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

Francúzsko – v prítomnosti detí vo veku do 18 rokov. Pokuta: 68 eur.

Anglicko a Wales – v prítomnosti osôb do 18 rokov (s výnimkou kabrioletov s otvorenou strechou). Pokuta: 50 libier.

Írsko – v prítomnosti osôb do 18 rokov. Pokuta: 100 eur (ak vodič nezastaví na pokyn polície, sankcia sa zvýši až do 1 000 eur).

Grécko – v prítomnosti detí do 12 rokov. Pokuta: do 1 500 eur.

Cyprus – v prítomnosti detí do 16 rokov. Pokuta: do 85 eur.

Obmedzenia obdobného charakteru zatiaľ neexistujú u našich susedov v Česku, či Maďarsku. Zákaz fajčenia v osobných autách v prítomnosti detí však platí v niektorých amerických štátoch, v niektorých oblastiach Kanady, v Austrálii a Južnej Afrike. Maurícius napríklad už striktne zakázal fajčenie v každom aute, ak sa v ňom nachádza okrem vodiča akákoľvek iná osoba.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices