den europy
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Deň Európy: Oslávte symbolické európske narodeniny v Bratislave

Už túto stredu (9.mája) si Bratislava pripomenie symbolické narodeniny Európskej únie – Deň Európy. Práve 9. mája 1950 predstavil francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman tzv. Schumanovu deklaráciu, ktorej cieľom bolo vytvoriť spoločenstvo, vďaka ktorému bude možné v Európe udržať dlhodobý mier. V tom čase bola Európa zdevastovaná dvoma svetovými vojnami a Schumanovým zámerom bolo, aby sa už nič podobného nezopakovalo.

Vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko k tomu dodáva: „ Pre Slovákov, ako pre všetkých Európanov, je 9. máj spoločný sviatok. Pripomína nám, hneď po dni víťazstva v druhej svetovej vojne, čo sa stalo v roku 1950, keď pán Schuman prišiel s Deklaráciou, ktorá navrhla raz a navždy ukončiť odvekú rivalitu vedúcu k toľkým vojnám a vytvoriť nový model Európy, ktorý zažívame aj dnes v Európskej únii. Model založený na mieri, na spolupráci a na dobrom živote. Myslím, že to bol začiatok Európskej únie, tak ako ju dnes poznáme, a ktorej sme aj my členmi a myslím, že stojí za to,  tých mnoho desaťročí mieru v Európe, aj napriek všetkým turbulenciám, napriek všetkým problémom, osláviť.

Rád by som vás pozval na oslavu 9.mája – Dňa Európy, aj na Hlavné námestie v Bratislave, kde bude veľmi zaujímavý a sviatočný program pre všetkých.” 

„Deň Európy je príležitosťou zastaviť sa aspoň na chvíľu v kritike Európskej únie a priznať, že to, čo sa odštartovalo pred 68 rokmi Schumanovou deklaráciou, umožnilo dnes už takmer celej Európe žiť v nevídane dlhom mieri a zvačšujúcej sa ekonomickej prosperite. Európska únia sa pre štáty ako Slovensko stala zárukou istoty a  jeho občanom, či už študentom, zamestnancom alebo podnikateľom otvorila nové šance a väčší priestor. Verím, že aj Bratislava oslávi Schumanov deň aspoň s takým entuziazmom ako minulý piatok Košice a Prešov,“ povedal na margo osláv riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Pre všetkých Bratislavčanov, ale aj návštevníkov mesta a turistov je pri tejto príležitosti pripravený celodenný program, ktorý sa začne o 10:00 na Hlavnom námestí a vyvrcholí koncertom Bratislava Hot Serenaders o 20:45. Záverečné prekvapenie je pripravené na 21:45.

V rámci programu sa všetci môžu tešiť aj na Katarínu Málikovú či skupinu Says. Počas dňa sa na pódiu so svojimi vystúpeniami v slovenčine i v ďalších európskych jazykoch vystriedajú žiaci viacerých základných umeleckých škôl.

V rámci sprievodného programu sú pripravené kvízy, súťaže ale aj rôzne kreatívne aktivity súvisiace s EÚ a aktuálnym Európskym rokom kultúrneho dedičstva. Nebude chýbať ani obľúbená súťaž EU hunt čo koleso šťastia.
V stánkoch európskych veľvyslanectiev, kultúrnych centier, európskych sietí, ako aj v stánku Zastúpenia Európskej komisie kancelárie Európskeho parlamentu, sa 9. mája 2018 návštevníci dozvedia všetko o členských krajinách Európskej únie i o príležitostiach, ktoré EÚ svojim občanom prináša. Opäť je pripravené tradičné záverečné prekvapenie v európskom duchu! 

Aktuálne informácie o programe nájdete na Facebooku a na webovej stránke.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices