peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Eurobankovka bude mať po prvý raz slovenský symbol, vyrobí sa len v limitovanom počte

BANSKÁ BYSTRICA / Slováci vyrobili suvenírovú eurobankovku s pamätníkom Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici a československým tankom LT-38. Existuje ale len limitovaný počet kusov.

Suvenírovú bankovku vyrobili len v limitovanom počte, a to 5000 kusov. Výkonný riaditeľ spoločnosti Nunofi Vladislav Klajban sa pre novinky.cz vyjadril, že takmer polovica je už rezervovaná. Do predaja sa dostane 8. mája, práve v deň Víťazstva nad fašizmom. Cena za túto bankovku bude 2 eurá.

Bankovka bude dostupná v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici. Nejde ale len o suvenír, no aj o zberateľský kúsok. Bankovka je označená nulou, aby bolo jasné, že nie je platidlom. Vyrobená je ale zo stopercentného bavlneného papieru, ktorý sa využíva aj pri výrobe pravých bankoviek. „Obsahuje taktiež ochranné prvky, ako je vodoznak, hologram, UV ochranné prvky, dotykovú zónu pre nevidiacich rovnako, ako pri pravých eurobankoviek,“ prezradil Klajban.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Koncept výroby euro suvenírových bankoviek pochádza z Francúzska. V roku 2015 ho vytvoril Richard Faille v spolupráci s francúzskou Národnou bankou a Európskou centrálnou bankou. Neskôr sa rozšíril do Rakúska, Nemecka, Španielska, Portugalska a iných krajín. Hlavnou myšlienkou tohto projektu je podpora cestovného ruchu, propagácie najvýznamnejších európskych kultúrnych a historických pamiatok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices