med
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Pozor kde nakupujete med, v meste obľúbenom Slovákmi predávajú takzvaný umelý med

VARŠAVA / Nie je med ako med. Mnohí Slováci si ho pre nižšiu cenu kupujú v zahraničí. Pri výbere medu by ste ale mali byť opatrní. Predajcovia za hranicami totiž často namiesto medu ponúkajú sirupy. Prípadný rozdiel potom zistíte až doma.

Slováci, ktorí sa vyberajú do Poľska na nákupy za medom by mali byť veľmi ostražití. V prihraničných regiónoch so Slovenskom sa totiž objavil takzvaný falošný med. Na prípad upozornili poľskí novinári. Med, ktorý predávajú niektorí trhovníci sa vraj medu nepodobá ani zďaleka.

„Často sa stáva, že v súkromných stánkoch, predávajú med, ktorý buď vôbec nie je medom, alebo ide o umelý med, akože zo súkromných chovov. Robili sme o tom rozsiahly výskum vrátane chemických analýz,“ uviedla novinárka Beata Jastrzebska. Svoje o tom vedia aj poľskí včelári. Pán Milan vlastní viac ako 700 úľov a včeláreniu sa venuje dlhé roky. Na podvodníkov, ktorí včelárom kazia meno je  poriadne nahnevaný. „Sú to falšovatelia medu, ak sa tak vôbec dajú nazvať. Predávajú obyčajné sirupy, ktoré môžete kúpiť voľne v obchode, ale to predsa nie je med,“ povedal včelár Milan Modla.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Nekvalitný med v turistických centrách

Menej kvalitný, alebo upravovaný med môžete nájsť aj vo veľkých turistických centrách, ako sú napríklad Krupowki v Poľskom Zakopanom. Jeden z najproblematickejších medov má byť malinový med, ktorý má byť podľa predajcov na tržnici charakteristický svojou farbou. „Malinový med nemá nikdy farbu maliny dokonca ani jej vôňu. Sú to proste len obyčajné sirupy, ktoré vydávajú za med,“vysvetlil včelár. „Kolegyňa, ktorá túto vec riešila pochádza zo včelárskej rodiny. AJ preto sa do toho pustila. Musíme si to dať do poriadku, lebo to škodí nášmu dobrému medu,“ poznamenala novinárka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices