Pellegrini
Premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union-EP.

Premiér Pellegrini žiada pre Slovákov v Rakúsku rovnaké sociálne výhody

VIEDEŇ / Slovenský premiér Peter Pellegrini sa stretol so svojim kolegom z Rakúska kancelárom Sebastianom Kurzom a vyžiadal si podklady k novele zákona o zmenách pri vyplácaní sociálnych dávok pre zahraničných občanov pracujúcich v Rakúsku. Pellegrini tiež Kurza pozval do Bratislavy s tým, že rakúsky kancelár prisľúbil, že príde v dohľadnom čase.

„O tom, ako budú pre Slovákov pracujúcich na území Rakúska obmedzené sociálne dávky sme si vyžiadali od rakúskych partnerov podklady, pretože hovorí sa o mnohých variantoch, a preto si to chceme detailnejšie pozrieť,“ uviedol Pellegrini. „Ak niekto platí rovnakú úroveň sociálnych odvodov a daní, mal by poberať aj rovnaké sociálne výhody,“ dodal premiér na margo sociálnych príplatkov pre Slovákov žijúcich v Rakúsku, v ktorých chce Rakúšania škrtať.

Rakúsky kancelár ale uviedol: „Ak Slovák pracuje v Rakúsku a jeho deti žijú v Rakúsku, dostáva presne taký istý príspevok, ako ktorýkoľvek Rakúšan, Dán či Čech. Pokiaľ pracuje v Rakúsku, no jeho deti žijú na Slovensku, dostane pomernú čiastku z rakúskych príplatkov, upravené na miestnu úroveň. Slováci teda získajú stále vyššiu čiastku, ako je slovenská dávka.“

Slovensko a Rakúsko chcú byť konštruktívni aj v otázke migrácie v rámci Európskej únie a ochrane vonkajších hraníc. Podľa Pellegriniho je nutné nielen prispieť istým druhom solidarity či pomoci, ale aj aplikovať reálne opatrenia. „Ja si myslím, že ak každý štát priloží svojím spôsobom ruku k dielu, môže z toho byť niečo dobré a prospešné pre všetkých. Očakávam, že o týchto otázkach je potrebné debatovať a prijať skutočné opatrenia, ktoré budú zavedené do praxe,“ doplnil Pellegrini.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Ako uviedol rakúsky kancelár, na niektoré témy majú krajiny rozdielny názor. Ide napríklad o otázku jadrovej energetiky. Podľa Kurza sú vzťahy Slovenska a Rakúska jedinečné pre vzdialenosť Bratislavy a Viedne, aj preto je namieste rozšírenie spolupráce vo viacerých oblastiach. Pellegrini tiež Kurza uistil, že politická situácia na Slovensku je stabilná a chce krajinu doviesť úspešne až k riadnym parlamentným voľbám v roku 2020. Na spoločnom brífingu po pracovnom stretnutí Pellegrini tiež uviedol, že Rakúsko je pre Slovensko strategickým partnerom a stále sú možnosti, ako spolupracovať intenzívnejšie vo viacerých oblastiach, či postupovať spoločne pri celoeurópskych témach.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices