Tajani
Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. PHOTO: © European Union- EP.

Cenu Karola Veľkého pre mládež 2018 si prevezme poľský projekt Worcation

Cena Karola Veľkého pre mládež bola tento rok udelená poľskému projektu Worcation, ktorý umožňuje mladých ľuďom odkrývať históriu zajateckého tábora z druhej svetovej vojny. 

Cena Karola Veľkého pre mládež

Európska cena Karola Veľkého pre mládež má za cieľ podporovať rozvoj európskeho povedomia medzi mladými ľuďmi a ich účasť na projektoch európskej integrácie. Udeľuje sa projektom mladých ľudí, ktoré podporujú vzájomné porozumenie, posilňujú rozvoj spoločného povedomia o európskej identite a ponúkajú praktické príklady spolužitia Európanov ako jednotného spoločenstva.

Pozvánku na slávnostné odovzdávanie ceny dostali zástupcovia všetkých 28 projektov, ktoré vyhrali národné kolá. Víťazné tímy za celú EÚ získali peňažné ceny v hodnote 7500, 5000 a 2500 eur.

Tohtoroční víťazi

Prvé miesto – Poľsko – Worcation 

V rámci tohto projektu prichádzajú mladí ľudia z rozličných krajín do bývalého zajateckého tábora Stalag VIII A, ktorý sa nachádza na oboch brehoch Lužickej Nisy v nemeckom Görlitzi a poľskom Zgorzelci. Vykonávajú tu rozličné archeologické práce a o živote bývalých väzňov sa dozvedajú aj z rozhovorov s ich potomkami.

Druhé miesto – Taliansko – Juvenilia

Tento projekt si kladie za cieľ podnietiť v mladých ľuďom záujem o operu, balet a divadlo. Jeho predstavitelia pravidelne organizujú kultúrne stretnutia vo viacerých európskych mestách a s operami či divadlami sa snažia vyjednávať ceny vstupeniek, aby si ich mohli dovoliť aj mladí. Pre účastníkov týchto „výletov“ vybavujú aj stretnutia s umelcami či prehliadky zákulisia i samotných miest. Mladí ľudia tak majú možnosť nielen spoznávať európsku kultúru ale spriateliť sa s ľuďmi, ktorí majú podobné záujmy.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Tretie miesto – Malta – Never arrive 2  

Tretiu cenu si odniesla mladá Somálčanka Farah Abdullahi Abdi, ktorá bola zo svojej krajiny nútená utiecť a nakoniec sa dostala na Maltu. Vydala už dve knihy, v ktorých píše o tom, aké je byť utečencom a žiadať o azyl v Európe. Svojim čitateľom chce ukázať, že utečenci nechcú do Európy prinášať chaos, ale sú pripravení integrovať sa a pričiniť sa o rozvoj Európy. Ako autorka sa neskôr zúčastnila rozličných debát so študentmi po celej Európe, ponúkajúc im iný pohľad na fenomén utečencov.

Cenu Karola Veľkého si prevezme francúzsky prezident Emmanuel Macron

Cena Karola Veľkého, ktorá sa udeľuje už od roku 1950 výnimočných Európanom, poputuje tento rok do rúk Emmanuela Macrona. Francúzky prezident si ju zaslúžil za svoju „vášeň a zanietenie pre Európu.“ Odovzdaná mu bude vo štvrtok 10. mája. Všetci národní víťazi tak budú mať možnosť stretnúť sa aj s ním.

Túto cenu okrem iných dostal aj bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, Angela Merkel, pápež František i Ján Pavol II.

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices