Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Trumpovo rozhodnutie pocíti aj Európa. Nedá sa vylúčiť pohyblivosť cien benzínu a nafty

BRATISLAVA / Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil, že jeho krajina odstúpi od jadrovej dohody s Iránom. Možno si poviete, že je to vysoká politika, je to kdesi na opačnom konci sveta, nás sa to netýka. Nie je to ale celkom tak.

Dôkazom môže byť aj horúčkovitá aktivita európskych lídrov, ktorí sa Trumpa snažili presvedčiť, aby toto rozhodnutie nerobil. Jeden z dôsledkov už pociťujeme pri tankovaní. Svetové trhy s ropou už s predstihom reagovali na to, že Amerika od dohody s Iránom odstúpi. Potvrdil to aj analytik Martin Moravčík. „Je to už v súčasných cenách ropy, nemalo by to nejako dramaticky stúpať,“ uviedol.

Dobrá správa je, že ceny benzínu a nafty by už nijako výrazne rásť nemali. Samozrejme, nedá sa to úplne potvrdiť, no podľa analytikov by to stúpať nemalo. Svet ale nežije len z benzínu a z nafty. Zrušenie dohody s Iránom a znovuzavedenie sankcií môžu celkom výrazne zamávať niektorými ekonomickými odvetviami, a to aj v Amerike. „Boeing mal kontrakty za miliardy, zlá správa pre pracovníkov a voličov,“ uviedol Peter Baláž z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Drobnou útechou pre nás môže byť to, že Európska únia sa zatiaľ tvári, že od dohody s Iránom odstupovať nechce. Je ale pravdou, že ekonomicky by nás to asi nezruinovalo. Najviac do tejto krajiny vyvážajú Nemecko a Taliansko, no stále je to len zlomok ich exportu. V prípade Slovenska je to len kvapka v mori. Keďže Únia zatiaľ o žiadnych sankciách nehovorí, všetko by mohlo zostať tak ako je teraz. Existujú však aj iné páky. Dá sa povedať, že svet až na pár výnimiek rozhodnutie amerického prezidenta rozhodne neprivítal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices