utecenci, migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Utečenci z Nigérie žalujú Taliansko. Nepáči sa im návrat do Afriky, hovoria o fyzickom násilí

ŠTRASBURG / Nigérijskí migranti, ktorí sa v minulom roku preplavili cez Stredozemné more, žalujú Taliansko za porušovanie ich práv. Žalobu podalo na Európsky súd pre ľudské práva v minulom týždni 17 ľudí. Tvrdia, že ich v zadržiavacom stredisku bili a vydierali.

Migranti tvrdia, že Taliansko porušuje niekoľko článkov Európskej dohody o ľudských právach, vrátane toho, že ľudia nesmú byť vystavovaní mučeniu, nesmú byť držaní v otroctve a nemôžu byť ohrození na životoch. Žalobcovia tvrdia, že v Líbyi s nimi zle zaobchádzali. Opierajú sa pritom o konštatovanie OSN, ľudskoprávnych organizácií a tajných služieb o tom, že utečenci takýmto podmienkam v Líbyi čelia. 

Nejde pritom o prvú žalobu proti Taliansku. V roku 2012 prehralo Taliansko spor na rovnakom súde za to, že talianska pobrežná stráž priamo líbyjským úradom odovzdala migrantov, ktorých zadržali na mori. Podľa právnej zástupkyne žalobcov Violety Moren-Lax by v prípade, že súdny spor vyhrajú migranti mohlo byť Taliansko nútené prestať spolupracovať s Líbyou všeobecne.

Ľudskoprávne organizácie sa ale nesťažujú len na Taliansko. Nespokojné sú s celou Európskou úniou, ktorá zaistila výcvik asi 190 líbyjským pobrežným hliadkam. Taliansko komunikuje s líbyjskou pobrežnou strážou a koordinuje sledovanie lodí, ktoré môžu prevážať utečencov a ocitnúť sa v núdzi, čo podľa medzinárodného práva zakladá povinnosť prísť im na pomoc a dopraviť ich do domovského prístavu. 

Ako uvádza portál iDnes.cz, v rokoch 2014 až 2017 sa do Talianska dostalo viac ako 600 000 migrantov. Ich počet ale prudko klesol po tom, čo Taliansko a Líbya začali proti prichádzajúcim vlnám utečencov spolupracovať. Počas prvých piatich mesiacov tohto roku sa príliv migrantov z Líbye znížil o 80 percent oproti rovnakému obdobiu v roku 2017.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Bitky a vydieranie

Dvaja zo žalobcov v terajšom spore tvrdia, že boli dva mesiace v líbyjskom zadržiavacom stredisku, kde boli vystavení fyzickým útokom a vydieraniu. Podľa ich slov nedostávali jedlo a neponúkli im ani základnú zdravotnú starostlivosť. S pomocou Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa potom vrátili do Nigérie.

Migrantov zachránili minulý rok v novembri. Najmenej 20 ľudí, ktorí plávali s nimi sa utopilo, keď praskla časť gumového člnu. Na mieste vtedy zasahovala nemecká humanitárna loď, ktorá zachránila 59 ľudí a preplavila ich do Talianska. Líbyjská pobrežná hliadka vtedy na lodi odviezla späť do Afriky 47 osôb.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices