zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 18. týždňa 2018

RAST EURÓPSKEJ EKONOMIKY V ÚVODE ROKA SPOMALIL

NEMECKO: Tržby maloobchodníkov dosiahli v marci medziročný rast na úrovni 1,3 %, avšak v porovnaní s februárom tržby klesli o -0,6 %. Odhad nemeckej národnej inflácie CPI za apríl dosiahol 1,6 % a medzimesačne stagnovala. Finalizácia nemeckých PMI indexov za apríl odhalila horšie výsledky v porovnaní s prvotnými odhadmi. PMI index v službách dosiahol úroveň 53 bodov, zatiaľ čo predchádzajúci odhad bol na hodnote 54,1 bodu. Index nepretržite klesá už od začiatku tohto roka, pričom ešte v januári sa nachádzal nad úrovňou 57 bodov. Podobne „neslávne“ sa vyvíjal aj nemecký kompozitný PMI index, ktorý podľa finalizácie dosiahol v apríli 54,6 bodu, pričom podľa prvotného odhadu bol na úrovni 55,3 bodu. Rovnako ako PMI v službách, aj kompozitný index v Nemecku vykazuje výrazný pokles od začiatku roka

EUROZÓNA: Prvotný odhad medziročného rastu ekonomiky eurozóny bol v súlade s trhovým odhadom na úrovni 2,5 %. V porovnaní so záverečným kvartálom vlaňajška [2,8 %] došlo k spomaleniu rastu ekonomiky. Medzikvartálne HDP eurozóny vzrástlo o 0,4 %, pričom naposledy [4Q vs. 3Q] bol rast výraznejší, a to 0,7 %. Miera nezamestnanosti v menovom bloku stagnovala v marci na úrovni 8,5 %.

„Minulý týždeň boli v eurozóne zverejnené očakávané inflačné čísla. Rast spotrebiteľských cien [CPI inflácia] však priniesol sklamanie. Inflácia v apríli vzrástla o 1,2 %, no trhy očakávali rovnaký cenový rast, ako v marci, a to o 1,3 %. Podľa prvotných odhadov jadrová inflácia medziročne vzrástla iba o 0,7 %, pričom trhy odhadovali zvýšenie o 0,9 %. Okrem CPI bola zverejnená aj PPI inflácia. Ceny priemyselných výrobcov v marci dosiahli v menovom bloku medziročný rast 2,1 % [medzimesačne 0,1 %], čo bolo v zhode s trhovým konsenzom. Priemyselné ceny tak rástli rýchlejším tempom ako tomu bolo vo februári [1,6 %],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Nepotešili ale aprílové PMI indexy v menovom bloku. Index v službách dosiahol finálnu hodnotu 54,7 bodu [prvotný odhad 55,0 bodu] a kompozitný index bol na úrovni 55,1 bodu [prvý odhad 55,2 bodu]. Maloobchodné tržby v eurozóne v marci medziročne vzrástli o 0,8 %, čo podliezlo predchádzajúcu hodnotu [1,8 %] aj trhový odhad [1,9 %].

USA: Z amerického trhu práce prišli priaznivé čísla v podobe reportu ADP. Podľa neho pribudlo v apríli 204 tisíc nových pracovných pozícií a trhy očakávali o -6 tisíc menej. V závere uplynulého týždňa potom prišli aj oficiálne dáta z amerického trhu práce. Zmena zamestnanosti NfP [tzv. non-farm payrolls, mimo poľnohospodárskeho sektora] predstavovala v apríli 164 tis. pracovných pozícií, pričom v marci to bolo „len“ 135 tis. pozícií. Trhy však očakávali ešte výraznejší aprílový rast zamestnanosti až na úrovni 193 tis. pracovných miest. Miera nezamestnanosti v US ekonomike v apríli klesla na 3,9 % z marcovej úrovne 4,1 %. A medziročný rast priemernej hodinovej mzdy dosiahol 2,6 %, čo ale predstavovalo mierne spomalenie v porovnaní s marcovou hodnotou 2,7 %.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Za druhým brehom Atlantiku boli zverejnené aj osobné príjmy a výdavky US obyvateľov. Tie sa v podstate vyvíjali v súlade s trhovými očakávaniami. Odhad trhu za marec bol na úrovni 0,4 %, čomu zodpovedal rast osobných výdavkov, no osobné príjmy mierne zaostali za týmto odhadom, keďže dosiahli rast o 0,3 %.

Z USA prišli priaznivé dáta nielen z trhu práce, ale aj z priemyslu. Vo finále si polepšil index PMI v službách o 0,2 bodu na 54,6 bodu v porovnaní s prvotným odhadom. Finalizácia PMI indexu vo výrobe za apríl dopadla v súlade s prvotným odhadom na úrovni 56,5 bodu. Oproti marcovej hodnote [55,6 bodu] došlo k rastu. Index ISM v službách však v apríli dopadol horšie ako trhy čakali. Klesol na 56,8 bodu, pričom v marci mal o 2 body vyššiu hodnotu. Trhy mali pesimistický odhad, no iba na úrovni 58 bodov. Index ISM vo výrobe klesol z marcových 59,3 bodu na 57,3 bodu, pričom trhy očakávali miernejší pokles. Objednávky US tovarov dlhodobej spotreby vo finále potvrdili prvotný odhad na úrovni 2,6 %. Priemyselné objednávky v marci vzrástli o 1,6 %, čím prekonali trhový konsenzus o 0,2 p. bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices