europsky sudny dvor
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Sme európsky unikát. Slovensku neprešiel ani tretí kandidát na sudcu v Luxemburgu

LUXEMBURG / Blamáž, hanba či faux pas. Aj takto odborníci hodnotia fakt, že nám neprešiel ani tretí kandidát na významný a lukratívny post sudcu v Luxemburgu. Súdna rada by podľa bývalej ministerky Lucie Žitňanskej mala prehodnotiť spôsob výberu ďalšieho uchádzača a konečne staviť na niekoho, kto bude spĺňať aj vysoké medzinárodné očakávania.

Prestížny post sudcu v Luxemburgu nemá Slovensko obsadený od roku 2015. Z Európskej únie sme poslednou krajinou, ktorá stále nemá obsadený prestížny post dodatočného sudcu všeobecného súdu v Luxemburgu. Zároveň sme sa stali aj prvou krajinou, kde poradný výbor odmietol aj tretieho kandidáta.

Dôvody

Najprv to bola súčasná ombudsmanka Mária Patakyová, ktorej vyčítali nedostatočnú znalosť francúzštiny. Nasledoval Radoslav Procházka, ktorému vytkli jeho kontroverzné pôsobenie v politike. V poslednom prípade odmietli Ivana Rumanu, sudcu Najvyššieho súdu. „Pred výborom neprejavil dostatočné vedomosti o tom, že by mohol súdiť,“ povedal minister spravodlivosti Gábor Gál. „Mohol som si otestovať toto prostredie počas polročnej stáže, viem, do čoho idem,“ reagoval Rumana.

Ďalší postup

„Je to výzva pre súdnu radu, aby s plnou vážnosťou skúmala ako odbornosť kandidátov, tak aj morálnu zdatnosť alebo integritu,“ vyjadrila sa k situácii ex ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Určite máme na Slovensku kvalitných právnikov, ktorí ovládajú aj anglický aj francúzsky jazyk a ktorí pracujú s právom Európskej únie, čiže je potrebné sa pozrieť po kvalitných kandidátoch,“ verí predsedníčka súdnej rady, Lenka Praženková.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Nové voľby budú s najvyššou pravdepodobnosťou na jeseň. Podľa odborníkov to bude výzva najmä pre súdnu radu. Problémov je vraj hneď niekoľko. Okrem spomínanej politizácie, či slabej znalosti európskeho práva u nás je to aj fakt, že tí najkvalitnejší uprednostňujú prácu v súkromnej sfére. A odrádzať ich môže aj to, ako nedôstojne skončili niektorí sudcovia po návrate zo zahraničia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices