Europa
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európa by mala s Iránom obchodovať aj naďalej, tvrdí Le Maire. USA by nemali byť vzorom

PARÍŽ / Podľa francúzskeho ministra financií Bruna Le Maire by mala Európa obchodovať s Iránom aj po odstúpení USA od jadrovej dohody. Európske krajiny by totiž nemali byť takzvanými vazalmi administratívy prezidenta Donalda Trumpa.

Po odstúpení USA od jadrovej dohody s Iránom by sa mali európske krajiny spojiť. Vyhlásil to francúzsky minister financií Bruno Le Maire. „Európa by nemala akceptovať USA ako svetového ekonomického policajta,“ povedal Le Maire pre rozhlasovú stanicu Europe-1. Európske spoločnosti podľa neho majú pokračovať v obchodných vzťahoch s Iránom napriek Trumpovmu rozhodnutiu obnoviť proti krajine sankcie.

Le Maire ďalej navrhol vytvorenie európskeho orgánu, ktorý by mal podľa vzoru Federálneho ministerstva spravodlivosti v USA právomoc zasiahnuť proti firmám porušujúcim obchodné pravidlá. Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil, že USA odstupujú od jadrovej dohody s Iránom, čo znamená aj obnovenie sankcií proti režimu v Teheráne. Dohodu z roku 2015 vyrokovali s Iránom USA, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Rusko a Čína a pripojila sa k nej aj Európska únia. Teherán v jej rámci súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu a medzinárodnou kontrolou výmenou za stiahnutie medzinárodných sankcií. Trump ju ale opakovane označil za najhoršiu dohodu všetkých čias.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices