ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Veľký prieskum ukázal, čo obyvateľov krajín Európskej únie trápi najviac

LONDÝN / Hoci v každej krajine Európskej únie riešia občania trochu iné problémy, panuje všeobecná zhoda, že kľúčovými otázkami súčasnosti sú migrácia, terorizmus a ekonomická situácia. Ukázal to veľký prieskum v 11 krajinách EÚ, v ktorých žije prevažná časť obyvateľstva únie. Výsledky zverejnila v piatok vplyvná agentúra YouGov, ktorá sídli v Londýne. Prieskum sa uskutočnil v druhej polovici apríla a zodpovedalo v ňom 11 tisíc respondentov.

Prieskum sa uskutočnil vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Poľsku, Dánsku, Švédsku, Grécku, Fínsku a Litve. V týchto krajinách žije takmer 400 miliónov ľudí z celkového počtu 515 miliónov obyvateľov EÚ. Výsledky sú teda relevantné.

Napríklad vo Švédsku, ktoré na počet obyvateľov prijalo v posledných rokoch najviac imigrantov zo všetkých štátov Európskej únie, súvisí migrácia dokonca so všetkými tromi najviac menovanými problémy krajiny. Migráciu považuje za najdôležitejšiu otázku 44 percent Švédov. Nasledujú s 31 percentami obavy, či bude pod vplyvom prílevu cudzincov zachovaný ústretový zdravotný a sociálny systém a 28 percent poukázalo na kriminalitu. S tou sa kvôli násiliu niektorých gangov stretávajú v niektorých častiach švédskych miest, kde žije veľa prisťahovalcov.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

Migráciu ako jeden z hlavných problémov vymenovali tiež Briti, Francúzi, Nemci, Dáni, Fíni či Taliani. V Nemecku je to otázka číslo jedna s 39 percentami. Čo je v priamom protiklade toho, čo niekedy tvrdí kancelárka Angela Merkel. Naopak utečenci veľmi netrápia Poliakov.

Terorizmus skončil na prvom mieste s 32 percentami vo Francúzsku a na treťom mieste s 25 percentami vo Veľkej Británii. Nezamestnanosť zase najviac trápi Fínov, Grékov, Talianov a Španielov. Naopak tá prakticky vôbec nezaujíma Nemcov, podobne ako ich existujúca ekonomická situácia, ktorá je stále veľmi dobrá.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices