Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä civilnú ochranu a kybernetickú bezpečnosť

Tento týždeň sa bude v Európskom parlamente niesť v znamení bezpečnosti. Poslanci budú hlasovať o kybernetickej bezpečnosti a fonde na pomoc pri prírodných katastrofách. 

Výbor pre zahraničné veci bude v stredu hlasovať o iniciatívnej správe* o kybernetickej obrane. Poslanci tu žiadajú užšiu integráciu národných obranných kapacít a viac prostriedkov i personálu na identifikáciu rizík.

V priemyselnom výbore sa bude v ten istý deň hlasovať o iniciatívnej správe o technológii blockchain, kde sa spomínajú politiky na podporu tejto technológie, štandardizácia, bezpečnosť a pod.

Členovia výboru pre životné prostredie budú vo štvrtok hlasovať o mechanizme civilnej obrany EÚ, ktorý poskytuje pomoc členským štátom, ktoré sa stali obeťami prírodných katastrof. Nové pravidlá by mu mali umožniť reagovať pružnejšie a efektívnejšie.

Budúci piatok 25. mája vstúpi do platnosti nové európske nariadenie o ochrane údajov – GDPR. O nových pravidlách budú europoslanci v utorok diskutovať s národnými poslancami.

V stredu budú poslanci rokovať o financovaní programov v oblasti migrácie. Po zhodnotení výdavkov ba mali navrhnúť nové spôsoby na zvýšenie efektivity.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

* Iniciatívna správa alebo správa z vlastnej iniciatívy je dokument, ktorým Parlament nereaguje na konkrétny legislatívny návrh Európskej komisie, ale poslanci ju vypracujú na základe vlastného uváženia, alebo iniciatívy – preto sa tak aj volá. V týchto správach Parlament často reaguje na najnovší spoločenský či technologický vývoj a Komisiu v nich žiada, aby prišla s legislatívnym  návrhom.

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices