utecenci, migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ zaplatí hru pre migrantov. Získať prácu v Európe by malo byť pre nich ľahšie

BRUSEL / Európska únia zaplatí novú mobilnú hru za takmer 40 tisíc eur, ktorá by mala pomôcť práve migrantom. Úlohou hry je simulovať hľadanie práce. Za úspešný pohovor, prípravu životopisu alebo odpovede na inzerát, získajú migranti virtuálne odmeny. Získané skúsenosti budú môcť hráči uplatniť aj v reálnom živote.

Hra by mala migrantom pomôcť aj v reálnom živote pri získavaní práce. Takto to aspoň vníma jú organizátori medzinárodného projektu Sirius, na ktorý Európska únia prispela  2,5 milióna eur. Do projektu sa zapojila aj Česká republika. „Zháňame schopného vývojára, ktorý vytvorí zábavnú hru pre mobilné telefóny. Cieľom je simulované hľadanie práce pre migrantov, ktoří nedokážu nájsť v Európe zamestnanie. Slúžiť bude nielen migrantom ale aj pracovným agentúram a neziskovým organizáciam, ktoré im s hľadaním pomáhajú. Zaplatíme až 40 tisíc eur,“  takto znie inzerát organizátorov projektu Sirius.

Pôjde vlastne o simuláciu, kedy sa hráč bude snažiť získať prácu Hra bude mať rôzne etapy a dokončenie každej z nich posunie hráčov na vyššiu úroveň,“uviedli vývojári v pokynoch pre záujemcov. Hra ale nebude obsahovať reálne pracovné ponuky. Pôjde len o akýsi tréning pre migrantov, či zábavu pre ľudí, ktorí si ale prácu nehľadajú. Anna Triandafyllidouová profesorka z European University Institute , ktorá je za hru zodpovedná, sa pre blesk.cz vyjadrila, že hra by mala pomôcť najmä ženám, a tým, ktorý si zakladajú nové firmy.  

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európska komisia podporí migrantov miliónmi

Celý názov projektu, ktorého súčasťou je aj táto hra, je  „Skills and Integration of Migrants, Refugees and Asylum Applicants in European Labour Markets,“ teda „Vedomosti a integrácia migrantov, utečencov a žiadateľov o azyl na európskom trhu práce.“ Európska komisia tento projekt podporí až 2,5 miliónmi eur. „Európa musí nájsť funkčné cesty, ako sa s migrantmi a žiadateľmi o azyl vyrovnať, a to bez predsudkov,“ uviedli v cieľoch projektu.

Hra by mala prísť na trh v druhej polovici budúceho roka. Okrem nej budú súčasťou projektu aj rôzne workshopy a pracovné veľtrhy, na ktorých budú napríklad premietané videá o živote migrantov. Cieľom videí bude ukázať aké bariéry musia prekonávať pri hľadaní práce. Tieto akcie tiež budú slúžiť na prezentáciu pracovných podmienok a príležitostí pre prichádzajúcich ľudí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices