Korcok
Minister zahraničných vecí SR, Ivan Korčok. PHOTO: MZVaEZ SR.

I. Korčok: Viac ako polovica Slovákov nemá jasno v tom, kam Slovensko patrí

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR prinieslo ďalšie zo série podujatí Národného konventu #MYSMEEÚ na pôdu Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

Podujatie otvorili ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská, dekan fakulty Ján Danko a štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Keďže dnes z viacerých strán počúvame hlasy spochybňujúce prínos nášho členstva v EÚ a NATO, považujem za naozaj dôležité si znova pripomenúť, prečo sme do týchto organizácií vstúpili a prečo to má pre nás zmysel aj dnes. Napriek tomu, že Slovensko je členským štátom EÚ už 14 rokov, viac ako polovica Slovákov nemá jasno v tom, kam Slovensko patrí: či na Východ, alebo na Západ. Práve preto je otvorená a kritická diskusia o tom, čo vlastne Západ je a čo nám členstvo v EÚ prináša, veľmi dôležitá.“ uviedol vo svojom vystúpení I. Korčok.

V nasledujúcom prvom paneli štátny tajomník diskutoval so študentmi o tom, aké je miesto Slovenska v EÚ a aké sú priority a predstavy mladej generácie o budúcnosti EÚ. Kým pre moju generáciu bola EÚ takmer nedosiahnuteľná ambícia, mladá generácia považuje Úniu a výhody z nej plynúce za samozrejmosť. Preto ma dnes potešilo, že v dnešnej diskusii rezonovala medzi mladými ľuďmi myšlienka, že EÚ je predovšetkým mierový projekt,“ dodal I. Korčok. Diskusia ďalej potvrdila, že študenti fakulty vnímajú EÚ pozitívne najmä vo vzťahu k možnostiam, ktoré ponúka: cestovanie, zahraničné štúdium vďaka programu Erasmus a spoznávanie nových ľudí a kultúr.

Druhá panelová diskusia sa venovala odborným témam, ktoré rezonujú na Jesseniovej lekárskej fakulte, a to zdravie obyvateľstva, zdravotníctvo, jeho financovanie, ale aj budúcnosť vo vzťahu k politikám EÚ v tejto oblasti. V paneli, ktorý moderovala generálna riaditeľka rádia Aktual Zuzana Martináková, vystúpili traja odborníci venujúci sa téme zdravotníctva, a to Miriama Letovanec, riaditeľka Implementačnej jednotky Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Martin Smatana, riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky a Pavol Čekan, slovenský vedec a spoluzakladateľ spoločnosti MultiplexDX. V diskusii rezonovala téma financovania zdravotníctva a efektívnejšia alokácia verejných prostriedkov určených na jeho zlepšenie. Panelisti si vymenili názory aj na ďalšie dôležité témy, akými sú väčší dôraz na prevenciu a efektívnejšiu diagnostiku či zabraňovanie odlivu lekárov do zahraničia a účinnejšie aplikovanie skúseností a poznatkov z iných členských štátov EÚ do podmienok SR.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

V rámci sprievodného programu už tradične čakali na účastníkov ďalšie aktivity mimovládnej organizácie Sebavedomé Slovensko zamerané na zvyšovanie povedomia o našom členstve v euroatlantických štruktúrach, ako aj výstava bábok Memo Gym zobrazujúca dôležité osobnosti slovenskej a európskej histórie. Na záver konventu sa uskutočnil pracovný obed štátneho tajomníka s viacerými osobnosťami martinského verejného života. Okrem diskusie na Jesseniovej lekárskej fakulte štátny tajomník v rámci doplnkových aktivít konventu absolvoval aj návštevu Slovenskej národnej knižnice v Martine, ktorá zhromažďuje všetky periodické a neperiodické publikácie, ako aj audiovizuálne diela.

Národným konventom o EÚ prirodzene nadväzujeme na minuloročné diskusie so študentmi a širšou verejnosťou na slovenských univerzitách. Cieľom konventu je vytvoriť vhodný priestor pre diskusiu o Únii a o tom, že hodnotový rámec, bezpečnosť, prosperita a stabilita Slovenska nemajú alternatívu mimo EÚ. Konvent predstavuje aj príležitosť ako získať spätnú väzbu od slovenskej verejnosti. V tomto roku Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR otvorilo sériu podujatí v Bratislave, kde sa na konvente zúčastnili traja najvyšší ústavní činitelia a ďalších 500 hostí. Po Bratislave nasledovala Žilina, Zvolen a dnes Martin. Do konca tohto roka sa uskutoční dokopy sedem regionálnych podujatí, pričom najbližšie podujatie organizuje rezort diplomacie začiatkom nového školského roka na Prešovskej univerzite v Prešove.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices