Národný konvent o EÚ v Martine. Photo: MZVaEZ SR

Ministerka Kalavská: Každá forma úplatku je dehonestujúca

Povedala to počas diskusie so študentami Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Medikov tiež vyzvala, aby viac cestovali a vzdelávali sa aj za hranicami krajiny. Zároveň však dodala, že by bola veľmi rada, keby sa vrátili späť do vlasti.

Šéfka rezortu zdravotníctva otvorila Národný konvent o EÚ, ktorý sa tentokrát konal v aule Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine. Budúcich lekárov zaujímal napríklad aj názor ministerky na korupciu v oblasti zdravotníctva. „Každá forma úplatku je dehonestujúca,“ reagovala. „Bez kvalitných lekárov nebude zdravotníctvo kvalitné,“ pokračovala. „Neprepadajte pesimizmu, prosím vás, cestujte, vymieňajte si skúsenosti, študujte! Buďte orlami, ktorí majú nadhľad,“ apelovala Andrea Kalavská na študentov.

Ministerka tiež zdôraznila, že medzi jej hlavné priority patrí zastabilizovanie lekárov a sestier, aby neodišli zo Slovenska. Rovnako je pre ňu dôležité udržať absolventov lekárskej fakulty na území SR.

So študentami diskutoval aj štátny tajomník MZVaEZ SR Ivan Korčok. Medici priznali, že nemajú celkom jasno v záležitostiach týkajúcich sa EÚ politík. Podľa študenta Lukáša Urbana, pre odbor medicíny nie sú až také potrebné výmenné pobyty v zahraničí ako pri iných aprobáciách. Nízku volebnú účasť mladých vo voľbách do Európskeho parlamentu odôvodnili medici slovami, že „nevidia priamy dopad europoslancov na našu krajinu“. „Máme pocit, že pre spoločnosť nie sme dôležití. Mladí necítia potrebu participácie na európskych, ale ani na národných voľbách,“ zaznelo z úst Michala Prokopiča.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

„Hoci mladí ľudia považujú Úniu za samozrejmosť, milo ma prekvapilo, že dnes opakovane z ich úst zaznelo, že nesmieme zabúdať na to, že EÚ je predovšetkým mierový projekt,“ zhodnotil Ivan Korčok.

O Veronika Žilková

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices